Mitä sinulle tulee mieleen sanasta aineenvaihdunta? Usein aineenvaihduntaa kuulee verrattavan suolen toimintaan – nopea aineenvaihdunta on siis vilkas suolen toiminta ja hidas aineenvaihdunta tarkoittaa tämän määritelmän mukaan lähinnä ummetusta.
Mitä aineenvaihdunta sitten oikeastaan on? Toinen nimi aineenvaihdunnalle on metabolia. Se on prosessi, jossa ravintoaineita muokataan niin, että solu saisi energiaa. Itse asiassa aineenvaihdunnassa tehdään energiaa. Kun aineenvaihdunta solussa toimii niin voit hyvin ja sinulla on energiaa ja virtaa.
Kun puhutaan aineenvaihdunnasta energiana, on helpompi ymmärtää, että tarvitaan riittävästi polttoainetta. Eli tarvitaan ruokaa riittävän usein, riittävän paljon ja oikeita ruoka-aineita. En henkilökohtaisesti pidä sanasta kalori, mutta käytännössä kuitenkin on eroa mistä kaloreita saadaan. Nopeasta hiilihydraatista kuten vehnäpullasta saatu kalori nostaa verensokerin nopeasti ylös ja saa kehossa aikaan tulehdusreaktion. Kuitupitoisella ruokavaliolla eli hitailla hiilihydraateilla käy päinvastoin. Toisin sanoen, vaikka söisit saman määrän kaloreita, on vaikutus aineenvaihduntaan hyvin erilainen.
Mikäli olet laihduttanut tai saanut pitkään liian vähän kaloreita, kehosi voi olla säästöliekillä. Tällöin sinulla ei ole virtaa eikä aineenvaihduntasi toimi kunnolla. Tähän on ”lääkkeenä” ruoka. Elimistö pitää saada toimimaan. Hyviä kaloreita tarvitaan. Vaikka tässä tilanteessa alkuun paino jopa nousee muutamia kiloja, on se ainoa tie aineenvaihdunnan palauttamiseen, energiseen olotilaan ja normaaliin painoon. Huomio, että anoreksiassa aineenvaihdunta on usein hyvin heikko. Laihuus ei siis ole välttämättä hyvän aineenvaihdunnan merkki.
Eipä ole yllätys, että yksi tärkeimpiä aineenvaihdunnan tehostaja on uni. Onko unesi palauttavaa? Valvominen ja univaje lisää rasva- ja sokeripitoisten ruuan tarvetta, ruokahalua hillitsevän leptiini-hormonin eritys vähenee ja ruokahalua lisäävän greliini-hormonin eritys lisääntyy. Univajeen on todettu aiheuttavan jopa osittaista insuliiniresistenssiä ja glukoosinsiedon heikkenemistä. Eipä ainakaan paino laske eikä aineenvaihdunta lisäänny.
Lisäksi on kiistatonta, että liikunta lisää aineenvaihduntaa. Mitä enemmän lihaksia, sen enemmän energiaa kuluu. Aerobinen liikunta ei puolestaan kasvata lihaksia, mutta se lisää aineenvaihduntaa useiden tuntien ajaksi liikuntasuorituksen jälkeen. Siitäkin huolimatta, että intervallityyppinen liikunta kiihdyttää lähes parhaiten aineenvaihduntaa, niin tärkeintä on, että liikkuu. Jokainen oman kunnon ja elämäntilanteen mukaan.
Myös vedellä on tärkeä merkitys aineenvaihdunnalle. Nestehukka saa aineenvaihdunnan hidastumaan. Kehostamme on vettä noin 70 prosenttia. Veden juominen tyhjään mahaan tehostaa aineenvaihduntaa yli 20 prosenttia. Samalla myrkkyjen poisto elimistöstä tehostuu, sillä myrkyt häiritsevät aineenvaihduntaa ja energiantuotantoa solussa.
Aineenvaihdunnan yhteydessä tulisi huomioida myös solukalvojen kunto. Mikäli solukalvot ovat huonossa kunnossa, ei aineenvaihdunta toimi kunnolla. Ravintoaineet eivät pääse soluun ja mitokondrioiden sisään energian tuotantoon eikä energia pääse ulos. Mikäli taas suolisto on huonossa kunnossa, eivät ravintoaineet imeydy solujen ruuaksi. Solukalvot koostuvat rasvoista. Ruuansulatuksen optimoimisen ohella yksi tärkeimpiä tekijöitä on saada riittävästi hyviä rasvoja, kuten kylmäpuristettuja öljyjä sekä erityisesti omega-3- ja osittain myös omega-6-rasvahappoja. Hyvien rasvojen avulla ihosi voi hyvin ja solukalvot ovat elastiset ja aineenvaihdunta toimii.
Aineenvaihdunta on monen tekijän summa ja joskus tarvitaan tarkempaa kartoitusta. Tällöin on otettava ruokavalion, liikunnan ja unen ohella huomioon mm. hormonitoiminta, stressi, maksan myrkynpoisto, ympäristö ja muu kuormitus historiasta. Näin saadaan yksilöllistä, kokonaisvaltaista tietoa ja avaimia aineenvaihdunnan tehostamiseen.
Aineenvaihdunnan TOP 6
1. Nuku riittävästi
2. Juo vettä. Aloita jo aamu juomalla puoli litraa vettä tyhjään mahaan.
3. Huolehdi, että syöt vähintään 3 pääateriaa ja 1-3 välipalaa.
4. Liiku.
5. Vältä vehnää ja sokeria arjessa.
6. Osaa pyytää apua, jos et pärjää yksin.
Iloa, valoa ja rakkautta teidän jokaisen sydämeen.
❤:lla Sanna
—
Sanna Laakkonen | FLT Ravintovalmentaja®