Älä pelkää hyvää rasvaa

Rasvat ovat ihmiselle proteiinien ohella välttämättömiä. Rasvojen tulee olla laadukkaita, luonnollisia ja mahdollisimman vähän käsiteltyjä (ei ”kolesterolia alentavia” tai ”keijumargariineja”). Etenkin ruoasta saadut omega-3- ja omega-6-rasvahapot ovat elimistöllemme välttämättömiä, koska kehomme ei kykene muodostamaan niitä itse riittävästi.

Hiljainen tulehdus jäävuoren huipun alla

Sairauksissa ja niitä edeltävissä epätasapainotiloissa kehossa on mitattavissa kroonista hiljaista tulehdusta. Perusveriarvot ja herkkä CRP kertovat elimistön tulehdustilasta paljon etenkin silloin, kun osaamme tulkita niitä myös viitearvojen sisäpuolella jo paljon ennen varsinaista sairastumistamme. Sairaudet ovat itse asiassa pitkään jatkuneen kehossa vallitsevan epätasapainotilan “jäävuoren huippu”.

Tulehduksissa oleellinen merkitys on elimistön rasvahappokoostumuksella. Triglyseridien, verensokerin, HDL:n ja LDL:n lisäksi voimme mitata mm. omega-6- ja -3-rasvahappojen välistä suhdetta, joka on valitettavan harvalla suomalaisella kunnossa. Omega-6:3 -suhde tulisi olla ihanteellisesti 2:1 tai korkeintaan pohjoismaiden suositusten mukainen 3:1. Länsimaissa kuitenkin keskimääräinen suhde on tällä hetkellä ikävästi 20:1:n tienoilla. Ja sairauksiemme määrä näyttää, mitä tämä tekee elimistöllemme. Tähän vielä vertailun vuoksi, että luolamiehillä sama arvon arvioidaan olleen luokkaa 1:1. Nykypäivän ruokavaliossa saamme usein hyvin paljon omega-6-rasvahappoja esimerkiksi margariineista ja erilaisista kasviöljyistä, verrattuna kaloista ja merenelävistä saataviin omega-3-rasvahappoihin.

Omegat tulehduksen sammuttajina

Biokemiallisella tasolla yksinkertaistettuna ja kärjistettynä omegoiden merkitys terveydelle on tulehduksen säätely. Elimistössä mikään ei kuitenkaan ole näin yksioikoista ja kapeakatseista, vaan kaikessa on taustalla “kaikki vaikuttaa kaikkeen” -periaate. Omegoista muodostuu niin sanottuja tulehdusta lisääviä tai tulehdusta rauhoittavia eikosanoideja eli hormoneja. Vaikuttavimpia ovat anti-inflammatoriset (tulehdusta ehkäisevät) omega-3-sarjan DHA ja EPA, sekä omega-6-ketjun DGLA sekä inflammatorinen (tulehdusta lisäävä) omega-6-ketjun AA eli arakidonihappo. Arakidonihappo muodostuu nopeasti erittäin muuntoherkästä DGLA.sta, etenkin jos insuliini ja verensokeri ovat jatkuvasti korkealla. Siksi omega-6-sarjan rasvat ovat helposti tulehdusta lisääviä johtaessaan liialliseen arakidonihapon tuotantoon.

Rasvahappotasapainoa ravinnosta

Huonoon omega-6:3 -suhteeseen länsimaissa on syynä rasvojemme laatu. Voimakkaasti prosessoidut rasvat runsaina määrinä yhdessä verensokeriepätasapainon kanssa saavat ikäviä ihmeitä aikaan kehossa. Kehosi tunnistaa, onko rasva pilattu monimutkaisella ketjulla erilaisia prosesseja ja kemiallisissa käsittelyissä kaikkine kuumennuksineen, värjäyksineen, hajunpoistoineen ja muine monimutkaisine vaiheineen. Rasvavalmisteiden valmistusprosessit huonontavat tuotteen laatua, vaikka osa margariinista olisikin korvattu aidolla voilla. On siis suositeltavaa jättää kaikki margariinit sekä kylmäpuristamattomat öljyt kauppaan ja unohtaa valheellinen mieliimme painettu kolesterolimyytti-hypoteesi sekä 60-luvulla alkanut täysin perusteeton rasvakammo.

Kokoa päivittäiseen käyttöösi seuraavia rasvan lähteitä:

– kylmäpuristetut luomuöljyt oliivista, camelinasta, hampusta, kookoksesta, avokadosta, kurpitsansiemenestä ja pellavasta
– luomuvoi
– runsaasti erilaisia kaloja nahkoineen päivineen sekä laadukkaat kalaöljyvalmisteet
– luomulaiduntavien eläinten (tai riistan) luulliset liha- ja maitotuotteet
– kasvikunnan rasvan lähteet luomuna; siemenet, pähkinät, avokado

Rasvoissa laatu on tärkein yksittäinen tekijä, ei niinkään määrä. Anna laadukkaiden rasvojen helliä kehoasi ja vahvistaa luonnollista immuniteettiasi. Kun lisäät ruokavalioosi edellä mainittuja terveellisiä ravintoaineita, pyri samalla myös välttämään eineksiä, tehotuotettua lihaa ja voimakkaita vehnä/sokeri-rasva -yhdistelmiä.

Einestehtailta sairastupiin

Tässä sinulle kymmenen syytä luopua terveydelle epäedullista omega-6:omega-3-rasvahapposuhdetta ylläpitävästä ravinnosta:

1. sydän- ja verisuonisairaudet
2. lääkkeiden haittavaikutukset elimistölle
3. allergiat ja atopiat
4. masennus ja ärtyisyys
5. Alzheimerin tauti
6. syövät
7. diabetes
8. tulehduskierteet / heikko immuniteetti
9. nivelrikko ja reuma
10. autoimmuunisairaudet

Oireiden kulminoituminen elimistössä on ongelmallista ja lääketiede perustuukin pitkälti oireiden lääkinnälliseen hoitamiseen. Ensin tulee yksi oire tai sairaus, sitten kymmenen perään. Salakavalasti yksi lääkitys johtaa toiseen ja kohta lääkityksiä on toistakymmentä. Luotatko sinä siihen, että oirekeskeinen hoito parantaa vaivasi, puuttumatta itse sairauden tai oireen taustalla oleviin juurisyihin? Laastari ilman tikun poistamista johtaa hetken mielihyvän jälkeen entistä suurempaan epätasapainoon. Mieleen nousee vanha sanonta: ”kipu lähtee sillä, millä tulikin”. Tikku tikusta, ravinto ravinnosta.

FLT Ravintovalmentajat® Marianne Tynkkynen & Elisa Pajulammi

P.S. Jos haluat laittaa oman ruokavaliosi kuntoon, niin autamme sinua mielellämme.