Vuodenvaihteen herkutteluiden jälkeen tehdään tyypillisesti lupauksia ja päätöksiä monenlaisille uusille aluille. Notkuvien pöytien äärestä lähdetään hakemaan virkistystä uuden vuoden alkajaisiksi. Tavoitteet voivat liittyä ruokavalioon, painonhallintaan, tipattomaan tammikuuhun tai vaikkapa kunnon kohotukseen ja ulkoiluun. Pätkäpaasto yhtenä tai kahtena päivänä viikossa voi kutsua, sokeriton herkuton kuukausi tai kuntokuuri salilla. Myös kulutukseen ja somen käyttöön liittyviä asioita mietitään: Älä osta -päivä/-viikko alekampanjoiden keskellä, kuukauden somepaasto tai sitten vähän myöhemmin vaikkapa luterilaisen kirkonkin lanseeraama pääsiäiseen päättyvä ekopaasto voi tuntua oikealta tähän vuodenaikaan. Tällöin luovutaan, hiljennytään ja yksinkertaistetaan elämää seitsemän viikon ajaksi.
Paastot, kuurit ja dieetit kestävät aikansa. Aina niistä ei saada kaikkea hyötyä, mitä toivottiin. Aina ei jaksa suorittaa. Treenikausi voi alkaa reippain tahdein, mutta vauhti voi hiipua alkuinnostuksen jälkeen. Oikealla ravitsemuksella voidaan saadaan tähän iso tuki. On tärkeää ymmärtää, että kehomme toimii yksilöllisesti ja kokonaisvaltaisesti, kaikki vaikuttaa kaikkeen. Mitättömältäkin tuntuvat asiat voivat olla hyvinkin merkityksellisiä. Ravintovalmennuksessa kartoitetaan yhdessä perusteellisesti niitä arjen asioita, jotka hidastavat tuloksia, vievät energiaasi, ovat ummetuksen tai närästyksen taustalla, aineenvaihduntaa jumittamassa ja ylipainoa kerryttämässä, mieltä masentamassa. Tai jotain muuta. Kehossa ilmenevät oireet ovat usein monen tekijän summa. Samanlainen ohjelma ei sovi kaikille.
Tiedostaessasi mikä hidastaa sinun edistymistäsi on helpompi seurata arjen askeleita eteenpäin ja tehdä valintoja oikeaan suuntaan. Se mikä sinulle on terveellistä, voi toimia toiselle aivan päinvastoin – niin erilaisia kukin olemme. Elämäntilanteemme ovat eri vaiheessa. Meillä on kullakin ihan omat ulkoiset ja sisäiset stressitekijämme.
Ruokapäiväkirjan tekeminen jonkin aikaa voi avata silmät mitä kaikkea viikon aikana tulee syötyä: paljon turhia tyhjiä kaloreita vai pääsääntöisesti ravinnetiheää, luonnollista ja oikeaa aitoa ruokaa? Jo yhden tai kahden päivänkin kirjaaminenkin kertoo paljon. Ruokapäiväkirjan avulla näet myös saatko esimerkiksi riittävästi kuituja suolistobakteeriesi ravinnoksi ja hormonitoimintojasi tasapainottamaan ja syötkö kasviksia tarpeeksi.
Pöpöt rulettavat tähän aikaan vuodesta kauppakeskuksissa ja muilla julkisilla paikoilla. Nyt on aika tukea vastustuskykyä, jotta selviämme viruskauden läpi terveinä. Muistathan ottaa päivittäisen D-vitamiinisi? Onhan marjoja pakkasessa? Nautitko hapatettuja vihanneksia jossain muodossa? Tarvitsisitko probiootteja suolistosi ja vastustuskykysi tueksi? Probiootit, maitohappobakteerit tuottavat maitohappoa, ja jo pelkän maitohapon läsnäolo suolistossa on jo viesti pahispöpöille, että nyt on annettava tietä. Pese kätesi aina, kun tulet jostain kotiin.
Myös sopiva liikunta tukee kokonaisvaltaisesti vastustuskykyämme. Oli se mikä asia tahansa mikä inspiroi sinua liikkumaan, ota se käyttöön! Ulkona on nyt pimeää ja on niin helppo jäädä sisälle lämpimään sohvaperunaksi – mutta ei, reippaasti ulos vaan, vaikka korttelin ympäri – se kannattaa aina. Onneksi mennään jo valoa kohti. Itse pohjoisesta syntyisin olevana kaipaan aina lunta tuomaan valoa ja kunnon pakkasta kuivattamaan kosteannihkeää ilmaa. Niin kauan kun päivät ovat vielä lyhyitä, aamut pimeitä ja pihamaa lumeton, voi ottaa kirkasvalolampun käyttöön. Ja eipä aikaakaan, kun tämäkin talvi on selätetty!
Täydellistä terveyttä, hyvinvointia ja ruokavaliota ei ole olemassa. Ole siis itsellesi armollinen ja pidä hyvää huolta itsestäsi, myös levosta ja palautumisesta. Pidä mikrotaukoja työpäivän aikana. Tee lämmittäviä ruokia ja juomia termospulloon valmiiksi – sisäinen villatakki! Kudo sukkia ja lapasia iloisin aurinkoisin värein! Mene kirjastoon ja lue hyvä kirja! Soita ystävälle, jota et ole muistanut aikoihin – molemmat ilahdutte! Halaa lähintä ihmistä, joka tulee vastaan! Muista elää, nauttia ja suorittaa vähemmän!
Nyt on myös hyvä aika ottaa yhteyttä lähimpään FLT Ravintovalmentajaan® ja varata vastaanotolle aika, jos kaipaat tukea ja rinnalla kulkijaa hyvinvointisi askeliin – ravintovalmennuksesta on hyötyä aina! ❤️
—
Tarja Valtonen | FLT Ravintovalmentaja®