Idätys muuttaa siemenen ihmiskeholle helpommin imeytyvään ja pilkkoutuvaan muotoon. Idättää voit niin siemeniä kuin papujakin. Kaupat ovat täynnä erilaisia idätyskippoja ja -astioita ja monet idättävät esimerkiksi talouspaperia hyväksikäyttäen.
Tämä artikkeli antaa peruskäsityksen idättämisestä. Idätys toimii helposti kotikonstein. Mutta mikä tärkeintä: idätyksen helppoutta ja herkullisuutta vielä huikeampi juttu on se, mitä idätystapahtumassa tapahtuu ravintoarvoille. Todellista raakaruokaa – ja tästä opimme lisää edempänä.
Siemenestä versoksi
Idätyksen alkulähteenä on siemen, jonka on tarkoitus mm. fytaattiensa avulla pysyä sulamattomana ja päästä vaikkapa linnun ruuansulatuselimistön välityksellä uudelle kasvupaikalle itämiskykynsä säilyttäen. Lähtökohtaisesti se ei siis halua hajota elimistössäsi, eikä ole kovin helposti sulavaa ruokaa. Pavut ovat vielä parempi esimerkki siitä, kuinka hajoaminen ja ravintoaineiden saanti vaatii liotusta ja keittämistä. Jopa kauraryynien liotus helpottaa ruuansulatusta ja vähentää esimerkiksi yliherkkyysreaktioita.
Idätystä edeltävässä liotuksessa tuo siemen tai papu alkaa vapauttaa tätä selviytymismoodiaan ja irrottaa fytaattejaan veteen. Voimme jo tässä kohtaa popsia hyvin imeytyvänä ravintona siemenet. Jos kuitenkin jatkamme liotuksesta idätykseen ja verso ilmestyy siemeneemme, on ravintoaineiden määrä moninkertaistunut. Kasvi on alkanut yhteyttää ja siinä on mieletön ravintoainekoostumus. Kuivasta siemenestä on tullut fytoravinteiden aatelinen. Idätetyt pavut sopivat usein myös hyvinkin herkkävatsaiselle, kuten vaikkapa FODMAP-ruokavaliota noudattavalle.
Idut ovat ravintoarvoiltaan ruuan aatelia
Vaikka meille kaikille idut ovat todella loistava lisä ruokaan, minusta erityisesti jokaisen vegaanin ruokavalioon tulisi sisältyä ituja! Niissä on muihin kasvikunnan tuotteisiin nähden huikea välttämättömien aminohappojen eli valkuaisaineiden (proteiinit) koostumus. Lisäksi niissä on huomattavat määrät mm. B1- ja B12-vitamiineja sekä hivenaineita. Vertailtaessa eri kasvikunnan tuotteiden ravintoainepitoisuuksia, itujen ravintoaineet ovat imeytymisen kannalta optimaalisessa muodossa.
Idätys nostaa voimakkaasti mm. seuraavien aineiden pitoisuuksia elimistössä:
- Hivenaineista magnesium, kalium, sinkki, kalsium, rauta, natrium ja seleeni
- Vitamiineista sekä vesi- että rasvaliukoisia: D-, C-, B-, K-, A- ja E-vitamiinit
- Proteiinit, välttämättömät aminohapot (joissain proteiinijauheissa käytetään tätä hyväksi ja niin sanotusti aktivoidaan raaka-aine)
- Kuidut
Miten ituja syödään?
Idut ovat erinomaisia sellaisenaan ja esimerkiksi loistava välipala reissuun mukaan. Itselleni lemppari on myös lisätä ituja salaatteihin. Kuumentaa ituja ei kannata, sillä monet herkät vitamiinit häviävät siinä. Esimerkiksi C- ja D-vitamiini, kuin niin herkät B-vitamiinitkin.
Idut säilyvät vajaan viikon jääkaapissa suljetussa lasiastiassa.
Voit ostaa idut kaupasta valmiina tai tehdä itse. Idätys on erittäin helppoa ja kotikonstein idättämään oppiessa tulee niitä syötyä helposti useammin – suosittelen siis tekemään itse. Silloin myös tiedät itujesi laadun niin siementä tai papua, idätysvettä kuin säilytysrasiaakin myöden. Emmehän halua syödä mahdollisia kasvualustan valkaisuaineita, lääkejäämiä sisältävän veden ja muoviastian mikromuoveja keränneen kasvin versoja.
Idätys – tee se itse
Idätyksessä idätysastiat ovat erittäin käypiä. Oma idätysbuumini käynnistyi ravintoainepuutoksieni myötä ja pian hurahdin herkulliseen, hyvin imeytyvään raakaruokaan. En kuitenkaan halunnut idättää talouspaperissa tai ostaa idätysastiaa pieneen keittiööni, joten idätin vanhassa litran kookosöljypurkissa astiakaapissa harsokankaan ja kumilenkin avulla.
Tee idätys näin:
- Liota siemeniä 6–24 tuntia (vaihda vesi 12 tunnin kohdalla) pöydällä. Siemeniä 1/3 osa veden määrästä.
- Huuhtele vedellä, aseta harso kumilenkillä purkin suulle ja aseta astiakaappiin lautasritilälle vinosti. Ylimääräinen vesi valuu tässä asennossa pois.
- Huuhtele siemenet kahdesti vuorokaudessa.
- 2–4 senttimetrin idut kasvavat noin 2–5 päivässä. Pavut hitaammin, siemenet nopeammin.
Idättää voit lähes mistä tahansa ehjästä siemenestä, pavusta tai jyvästä. Esimerkiksi vihreä linssi itää, mutta halkaistu punainen linssi ei idä. Aloita helposta, kuten mungpavusta taikka auringonkukan siemenestä. Suosi luomua. Myös esimerkiksi alfalfan siemen, härkäpapu ja hampunsiemenet itävät erinomaisesti.
Rakkaudella ravitsemuksesta, Marianne
—
FLT Ravintovalmentaja® ja villiyrttiohjaaja Marianne Tynkkynen