Iskikö influenssa? Taltuttiko tauti?

Influenssakausi jyllää edelleen ja lehtien artikkelit kertovat kuinka sairaalat täyttyvät influenssaan sairastuneista: Kuinka moni sairastui tänä vuonna, kuka pääsi vähemmällä? Monet taudit jylläävät, on virustautia, vatsatautia tai mykoplasmaa, jotka vievät pelikunnon pitkäksi aikaa. Missä kunnossa itse kunkin meidän vastustuskykymme onkaan tähän aikaan vuodesta? Milloin viimeksi jouduit ottamaan antibioottikuurin, vaikkapa influenssan jälkitaudin maininkien ja tulehduksen hoitamiseen?

Antibioottien liiallisen käytön on todettu olevan yhteydessä ylipainon, allergioiden ja diabeteksen kehittymisriskiin. Antibiootit tappavat usein myös meille hyödyllisiä puolustajabakteereja. Kehossamme on paljon mikrobeja! Omia solujamme arvellaan olevan noin kymmenesosa ja mikrobeja vastaavasti yhdeksän kymmenesosaa.

Olemme siis käveleviä bakteerien kasvualustoja! Kunkin meidän oma aivan uniikki mikrobistomme pitää meistä hyvää huolta. Jos mikrobitasapaino järkkyy pahasti, myös kokonaishyvinvointimme voi luonnollisesti kärsiä. Suoliston kunto voi alkaa takkuamaan. Suolistolla on myös suora yhteys vastustuskykyymme ja jopa aivoihimme! Mieli voi olla syystäkin apea. Viestejä kulkee hurjasti molempiin suuntiin, suolistosta aivoihin ja päinvastoin.

Suolistomme alueella sijaitsee suurin osa immuunijärjestelmäämme. Suoliston sisällön voi ajatella kuuluvan ikäänkuin ulkomaailmaan – mutta se mitä lautaseltamme syömme, imeytyy suolistostamme verenkiertoon ja lopulta solujemme rakennusaineiksi. Kaikki mikä ei imeydy eli jäljelle jäävät kuona-aineet poistuvat luonnollista tietä ulos kehostamme.

Kehomme yrittää hankkiutua luonnollisesti eroon kuona-aineista ja haitallisista aineista, jopa myrkyistä. Osa niistä päätyy osittain maksan kautta takaisin suolistoomme – ja mikäli ravinnossamme on riittävästi kuitua, vievät kuidut ne ulos kehosta. Kaikessa tässä voimme auttaa kehoamme ja mikrobejamme hyvin helposti – luonnollisella, maukkaalla, ravitsevalla, värikkäällä ja kuitupitoisella ravinnolla.

Antibioottikuuri tai muut lääkkeet voivat vaikuttaa suolistossamme sijaitsevaan noin 1,5 kiloa painavaan bakteerikantaamme. Tällöin pahat pöpöt voivat saada ylivallan ja alkaa erittää toksiineja, myrkkyjä, ja vaurioittaa herkkää suolenpintaa. Solujen tiiviit liitokset voivat löystyä ja suolisto voi jopa tulehtua. Sellaiset aineet, joiden ei terveessä kehossa pitäisi päästä verenkiertoon, menevätkin hujahtaen läpi.

Oletko huomannut, että tiettyjen ruokien jälkeen keho ja mieli eivät voi hyvin? Myös juuri sinulle sopimaton ruoka, pikaruoat, ”mättöruoat” ja hyvin niukasti ravinteita sisältävä ravinto voi saada aikaa suoliston lisääntynyttä läpäisevyyttä.

Taudin iskiessä antibiootit voivat pelastaa henkemme ja niitä pitää luonnollisesti joskus sellaisissa tilanteissa käyttää. Useimmiten oma, kullekin meille ominainen bakteerikantamme palautuu nopeasti sen jälkeen, mutta aina ei valitettavasti näin käy. Antibioottikuurin vaikutus suolistobakteeristoomme voi kestää jopa 2-3 vuoden ajan. Suolistobakteeristoamme on tällöin hoidettava erityisellä huolella ja immuniteettiamme on rakennettava pitkäjänteisesti takaisin. Yliherkkyydet ja allergiat on otettava myös huomioon. Ota tällöin yhteyttä FLT Ravintovalmentajaan, joka voi tukea sinua tällä matkallasi.

Suolistomikrobimme tykkäävät etenkin kasvikunnan tuotteista ja väreistä. Tee tehosekoittimella pirtelöitä, jotka sisältävät runsaasti eri värejä. Onko marjoja vielä pakkasessa? Värit ovat antioksidantteja ja auttavat solujamme ja suolistomikrobejamme voimaan hyvin. Juo riittävästi vettä ja muista levätä. Aidoista aineksista tehty ravinnetiheä ruoka on ehdottomasti valintasi suolistosi hoitoon! Myös esimerkiksi oikeanlainen probioottilisä, luomuinkivääri ja -kurkuma, lähihunaja, valkosipuli ja monet muut yrtit voivat tukea ja auttaa vastustuskyvyn palautumista. Näin autat vastustuskykyäsi rakentumaan takaisin ja pikkuhiljaa voimat palaavat!


Tarja Valtonen  |  FLT Ravintovalmentaja®