”Heikentynyt potenssi ja libido, erektiohäiriöt, vähentynyt lihasvoima ja -massa, elimistön lisääntynyt rasvapitoisuus, pienentynyt luuntiheys ja osteoporoosi, heikentynyt toiminnallisuus, hauraus sekä masennus…”
Ikääntyvien naisten hormonitoiminnan muutoksista puhutaan paljon, mutta harvemmin mediassa törmäämme puhuttavan miesten hormonitoiminnan muutoksista. Testosteroni on äärimmäisen tärkeä hormoni sekä miehille että naisille. Se vaikuttaa kehoon anabolisesti (kudosta kasvattavasti) ja vaikuttaa libidoon, energisyyteen, seksuaaliseen kyvykkyyteen, luustoon ja lihaksistoon sekä immuniteettiin. Testosteronin määrä alkaa laskea vähitellen jo 20 ikävuoden jälkeen ja laskee lineaarisesti vuosi vuodelta. Yli 75-vuotiaista miehistä ainakin kolmasosalla testosteronin määrä veressä on normaalia pienempi.
Miehenkin vaihdevuosia kutsutaan, kuten naistenkin, menopaussiksi ja andropaussiksi, mutta tilaa kuvaa parhaiten nimitys hypogonadismi (testosteronin puutos). On tärkeä tietää, että miehillä ikääntyminen aiheuttaa menopaussin kaltaisia oireita myös ilman testosteronipitoisuuksien laskua. Tästä syystä diagnoosiin vaaditaan, että seerumin testosteronipitoisuus (TP) on alhainen ja samaan aikaan esiintyy hypogonadismin oireita. Miesten vaihdevuosioireet ovat samoja kuin nuorella miehellä esiintyvässä testosteronin puutoksessa: heikentynyt potenssi ja libido, erektiohäiriöt, vähentynyt lihasvoima ja -massa, elimistön lisääntynyt rasvapitoisuus, pienentynyt luuntiheys ja osteoporoosi, heikentynyt toiminnallisuus, hauraus sekä masennus.
Ilman selvityksiä aloitettu testosteronikorvaushoito ei ole täysin riskitöntä
Testosteronikorvaushoitoa määrätään yhä enemmän myös miehille, joilla testosteronin erityiskorvattavuuden kriteerit – sukurauhasten vaikea vajaatoiminta tai aivolisäkkeen vajaatoiminta – eivät täyty.
- Testosteronikorvaushoito voi lisätä sydän- ja verisuonitapahtumien riskiä, ja sen vuoksi Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto (FDA, 2015) varoitti määräämästä testosteronia potilaille, joilla ei ole kives- tai aivolisäkeperäiseen sairauteen liittyen matalat testosteroniarvot.
- Aivolisäke-kivesakselin lamaantuminen. Jos miehen testosteronipitoisuudet ovat normaalit, testosteronihoito ei lisää potilaan kokonaistestosteronitasoa, koska kivesten oma testosteronin tuotanto hiipuu. Useimmilla kivesten toiminta palautuu testosteronikokeilun jälkeen ongelmitta, mutta osalle kokeilu aiheuttaa pitkittynyttä libidon heikkenemistä, väsymystä ja lapsettomuutta.
- Hypogonadismin taustalla vaikuttavat syyt tulee aina selvittää huolellisesti ennen testosteronikorvaushoidon aloitusta. Muutoin samankaltaisia oireita aiheuttavat sairaudet, kuten aivolisäkkeen rauhaskasvainten, raudankertymätaudin (hemokromatoosi) tai perinnöllisten sairauksien diagnosointi ja hoito voivat viivästyä (Metso, S. 2016).
Alhaisen testosteronitason syitä
Ikääntyminen itsessään aiheuttaa muutoksia elintavoissa ja elinympäristössä. Fyysinen aktiivisuus vähenee usein huomaamatta, paino nousee salakavalasti pikkuhiljaa ja useiden kroonisten sairauksien esiintyvyys kasvaa. Epäterveellisten elämäntapojen vaikutukset hormonitasapainoon ovat usein voimakkaampia kuin ikääntymisen.
On havaittu, että eräät synteettiset tai luonnosta peräisin olevat kemialliset yhdisteet häiritsevät hormonijärjestelmien toimintaa ja aiheuttaa näin ollen erilaisia haittavaikutuksia. Tällaisia ihmisen valmistamia yhdisteitä ovat muun muassa erilaiset lääkeaineet, muovit, torjunta-aineet, saasteet ja kemikaalit. WHO luokittelee ne hormonihäiritsijöiksi, joiden yhteisvaikutuksia on lähes mahdoton tutkia.
Ikääntymiselle emme voi mitään, mutta ympäristön ja elintapojen seurannaisvaikutuksia voimme muokata ja näin vaikuttaa terveydentilaan ja elämänlaatuun. Lihavuus ja etenkin vyötärölihavuus ovat yleisin syy ikääntyvien ja keski-ikäisten miesten alentuneisiin testosteronitasoihin. Jo 12–15 kilon ylipaino laskee testosteronitasoja huomattavasti, jopa arvosta 14 arvoon 9 nmol/l (nanomoolia litrassa). Myös pitkäaikaissairaudet ja runsas alkoholin käyttö laskevat testosteronin määrää.
Miehellä ikääntymisestä johtuva sukupuolihormonien tuotannon heikentyminen on itseasiassa melko vähäistä – testosteronipitoisuus (TP) vähenee vain 0,5–1 % vuodessa 40 ikävuoden jälkeen. Sen sijaan seerumin vapaan testosteronin määrä laskee suhteessa enemmän iän myötä johtuen elimistön sukupuolihormoneja sitovan globuliinin (SHBG) määrän kasvusta. Testosteronia muodostuu kolesterolista, joten alhainen veren kolesterolipitoisuus ei ole hyvä myöskään testosteronitasojen kannalta.
Miten sinä voit huolehtia omasta testosteronitasostasi?
- Liiku tehokkaasti. Lyhyet, rasittavat treenit kuten HIIT-tyyppiset tai lyhyet juoksuspurtit ovat testosteronin muodostumisen kannalta tehokkaampia kuin pitkät aerobiset treenit. Testosteronin määrä vaihtelee vuorokauden aikana; sen muodostuminen on huipussaan aikaisin aamulla ja uudelleen iltapäivällä, joten raskas liikunta on hyvä ajoittaa testosteronihuippujen aikaan.
- Muista lepopäivät, mutta älä käytä niitä sohvalla makaamiseen; pieni puuhastelu ylläpitää testosteronitasoja. Lepopäivien kevyt liikunta/kävely on loistava liikuntamuoto vaihdevuosioireiden ehkäisyyn. Huolehdi myös laadukkaista ja tarpeeksi pitkistä (7–8 h) yöunista.
- Alkoholi ja tupakka vähentävät testosteronin määrää. Kaikenikäisten elimistö hyötyy tupakoinnin lopetuksesta ja tupakoinnin lopetuksen hyvät vaikutukset ulottuvat kaikkialle elimistössä. Alkoholin kohtuukäytöllä ei ole tutkimusten mukaan vaikutusta testosteronitasoihin.
- Kokoa lautasellesi proteiinia, hiilihydraattia ja rasvaa esimerkiksi lautasmallin mukaisesti. Vitamiineista sinkki ja D-vitamiini ovat välttämättömiä testosteronin muodostumiselle. Hyviä sinkin lähteitä ovat osterit sekä muut äyriäiset, ruotoineen syötävät kalat, poro ja siipikarja. Sinkkiä saa myös vehnänleseistä, vihreistä vihanneksista kuten pinaatista ja parsakaalista, tummasta suklaasta sekä siemenistä ja pähkinöistä.
- Syö siis riittävästi, mutta vältä lihomista; liika rasvakudos taas erittää naishormonina tunnettua estrogeenia. Liiallinen estrogeenitaso miehellä voi johtaa esimerkiksi migreenioireisiin, rintojen kasvuun, seksuaalisiin toimintahäiriöihin ja piirteiden naisellistumiseen.
- Välttele arjessa hormonitoimintaa häiritseviä yhdisteitä. Niitä voi löytyä mm. erilaisista tuotteista kuten muovipulloista, säilyketölkeistä, pesuaineista, palonsuoja-aineista, leluista, kosmetiikasta sekä kasvinsuojelu- ja torjunta-aineista. Voit altistua näille kemikaaleille joko suoraan esim. työpaikalla tai kulutustuotteiden välityksellä tai epäsuorasti ympäristön välityksellä (ilma, vesi, maaperä). Valitse siis mahdollisimman puhdasta ravintoa ja käytä luonnonkosmetiikkaa. Puhdista kotisi luonnollisin pesuainein ja välttele lisä- ja säilöntäaineita.
- Pyri olemaan stressaamatta. Lisää meditoivia hetkiä, syvähengitystä ja rentoutumisharjoituksia hetkiin, jolloin koet olevasi stressaantunut. Saunominen alentaa tutkitusti verenpainetta ja laskee sitä kautta stressitasoja. Toisin sanoen; mahdollisesti pienemmät kortisolitasot mahdollistavat korkeammat testosteronitasot. Myös tietyt yrtit, kuten ashwaganda ja nokkosen siemen sekä C-vitamiini laskevat stressihormoni kortisolin määrää.
- Seksi ja masturboiminen ovat terveellisiä myös testosteronitasojen kannalta. Jo noin yksi siemensyöksy viikossa riittää ylläpitämään miehen terveellisiä testosteronitasoja.
- Kylmäaltistus laittaa epäsuorasti myös testosteronitasot nousuun ja etenkin masentuneelle ja aloitekyvyttömälle kylmäaltistus voi olla hyvä keino saada elimistölle vauhtia.
- Rinta ulos, vatsa sisään, katse ylös! Tämä asento viestii kehollesi tunnetilan vahvasta ja voimakkaasta vartalosta ja voi edesauttaa mieshormonien tuotantoa.
Funktionaalisessa lääketieteessä elimistön epätasapainotiloja lähdetään korjaamaan kokonaisvaltaisesti ja selvittämään syntyneen tilan taustalla olevia syitä. Myös hormonitoiminnan muutosten taustalla on hyvin usein elintapojen tai toiminnallisten sairauksien aiheuttamia syitä, jotka korjaantuvat usein muuttamalla elintavat askel kerrallaan. Ota meihin rohkeasti yhteyttä!
– Elisa Pajulammi | FLT Ravintovalmentaja®
Lähteet:
https://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/duo/duo98063.pdf
Syrjälä, Teemu. Elinvoimaisen miehen kirja. Matkakertomus nykymiehelle. Otava, 2017.
https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/137433/Raportti_12_2018_netti%20uusi%202.4.pdf?sequence=1&isAllowed=y
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00046/testosteroni-ikaantyvilla-miehilla
https://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/testosteronikokeilujen-aiheuttamat-haitat-ja-kulut-kuriin/