Hyvä vastustuskyky on kullan arvoinen ja sitä kannattaa tukea niin ravinnolla kuin muillakin keinoilla – esimerkiksi kiinnittämällä huomioita suoliston hyvinvointiin ja palautumiseen.
Terveellinen ruokavalio ja monet vitamiinit ja ruoka-aineet vahvistavat todistetusti vastustuskykyä. Itselleen kannattaa myös olla lempeä ja opetella miellyttäviä keinoja edistää rentoutumista ja hyvää mieltä.
Nyt jos koskaan kannattaa kiinnittää huomioita aterioiden koostumukseen. Ruokavaliosta tulisi saada elimistön kaipaamia kuituja, hivenaineita, vitamiineja ja antioksidantteja riittävän, hyvälaatuisen rasvan ja proteiinin lisäksi. Näitä elimistö tarvitsee pitääkseen yllä hyvää immuniteettia. Vaihteleva, kasvispainotteinen ja kuiturikas ruokavalio vahvistaa vastustuskykyä paremmin kuin mikään ravintolisä – myös siksi, että se parantaa suoliston mikrobikantaa. Immuunijärjestelmästä suuri osa sijaitsee suolistossa.
Pyri mahdollisimman moneen kasvisannokseen päivässä. Juurekset, kaalikasvit, sipulikasvit, tummanvihreät vihannekset, hedelmät ja marjat ovat hyvän ruokavalion perusta. Raasta porkkanaa ja kaalia salaattiin, höyrytä aterian oheen parsakaalia ja laita sipulia keittoon – näin saat helposti runsaasti erilaisia kasviksia ateriallesi. Herkuttele myös marjoilla päivittäin. Tee marjasmoothieita ja lisää marjoja puuron päälle. Itse mehupuristimella puristettu vihannesmehu on suoranaista supermehua, laita sekaan tulehdusta hillitsevää inkivääriä. Sitä voit myös hauduttaa teeksi.
Pasta- riisi- ja leipäaterioiden sijaan kannattaa valita lautaselle enemmän kasviksia. Ruokaisat salaatit ja kulhoruuat, joita voi valmistella jo edellisenä iltana, ovat hyvä vaihtoehto kotilounaaksi.
Hyvä sääntö on koostaa ateria siten, että siinä on hyvälaatuisen rasvan lähde, proteiinia ja maltillisesti hiilihydraatteja.
Luonnon tehoaineet vahvistavat
Monien luonnon aineiden on havaittu vaikuttavan positiivisesti immuunijärjestelmän toimintaan.
Valkosipuli sisältää monia tehoaineita ja se voi vähentää ylähengitystieinfektioiden voimakkuutta. Se voi myös ehkäistä virusinfektioita. Hunajalla on antimikrobisia ja antioksidanttisia ominaisuuksia. Kannattaa valita käsittelemätön hunaja ja nauttia se mieluiten kuumentamattomana.
Hapatetut ruoka-aineet, joista tunnetuin lienee hapankaali, sisältävät hyviä, immuunisysteemin toimintaa tukevia maitohappobakteereita. Kannattaa muistaa, että tavallisessa jugurtissa ei ole tällaisia maitohappobakteerikantoja. Probioottikapselit tai -jauheet toimivat ja ovat myös suositeltavia.
C-vitamiini auttaa ehkäisemään infektioita ja se voi lyhentää sairauden kestoa. C-vitamiinia on runsaasti tyrnissä, jota voi käyttää pakasteena tai vaikkapa marjajauheena smoothien seassa tai puuron päällä. Vaikka ravintolisävalmistemuodossakin C-vitamiinin käyttö on nyt perusteltua, ovat C-vitamiinipitoiset ruoka-aineet suositeltavia, sillä niissä on muitakin antioksidantteja. Lastaa siis lautasellesi myös esimerkiksi lehtikaalia, paprikaa ja mustaherukoita.
D-vitamiini on tunnettu luustoa vahvistavasta vaikutuksestaan, mutta se tukee myös immuunijärjestelmän toimintaa. D-vitamiinia saamme auringosta, mutta vasta keskikesällä, kun aurinko paistaa tarpeeksi ylhäältä. Siksi D-vitamiinilisä on aina tarpeen ainakin syksystä kevääseen. Paras on mittauttaa omat D-vitamiinitasot ja säätää D-vitamiinilisäannos sen mukaan.
Sinkki on tärkeä hivenaine, jota ravinnossa on etenkin eläinkunnan tuotteissa, mutta jonkin verran myös pähkinöissä ja siemenissä. Parapähkinät sisältävät myös seleeniä, jota myös tarvitaan immuunijärjestelmän toiminnassa.
Helli ja hoida itseäsi
Funktionaalinen lääketiede pohjautuu kokonaisvaltaiseen ajattelutapaan. Vastustuskykyynkin vaikuttaa moni asia. Niistä tärkeimpiä on riittävä lepo ja palautuminen henkisistä ja fyysisistä rasituksista.
Koronaviruksen varjostama aika on monelle hyvin stressaavaa. Stressi on haitallinen olotila jo senkin vuoksi, että se heikentää immuunijärjestelmän toimintaa. Erilaiset keinot stressin hallintaan, palautumiseen ja rentoutumiseen ovatkin nyt erityisen tarpeen. Metsässä liikkuminen on näistä parhaita. Luonnossa oleilu laskee todistetusti stressiä.
Muitakin toimivia keinoja löytyy. Moni kokee mindfulness-harjoitusten, meditaation tai lempeän joogan rauhoittavan. Toinen taas nauttii ja rentoutuu vaikkapa lukien tai kutoen. Tärkeintä on laskea kierroksia päivittäin ja löytää itselle mieluinen rentoutumistapa. Television katsominen tai nettisurffailu eivät palauta, vaikka se tuntuisikin mukavalta puuhalta.
Rentoutuminen edistää myös hyvää, palauttavaa unta. Stressin tunne puolestaan heikentää unta ja palautumista ja siten myös immuniteettia. Varaa iltaan hiljainen hetki ennen nukkumaanmenoa ja nuku viileässä, hyvin tuuletetussa huoneessa. Kannattaa mennä nukkumaan samoihin aikoihin joka ilta, niin uni tulee paremmin.
Liikunta on myös tärkeä osa hyvän immuniteetin ylläpitoa. Kohtuullisen rasittava ja säännöllinen liikunta lisäävät infektioita torjuvien valkosolujen määrää ja vasta-aineita. Kotijumppa ja reippaat kävelyretket riittävät tähän hyvin. Liikunta auttaa myös mielialan ylläpidossa.
Poikkeustilan keskellä on hyvä pitää mielessä korkealta taholta julkituotu viisas lause: Tämäkin menee ohi. Pidetään itsestämme ja toisistamme huolta.