Närästykseen helpotusta – lukuisat tekijät taustalla

Useimmille närästys on tuttu vaiva. Mahaa korventaa ja hapanta nestettä nousee usein nieluun asti. Toisilla närästys on ajoittaista ja liittyy esim. stressiin tai rasvaiseen ateriaan. Joillakin närästys pitkittyy ja haittaa arkielämää enemmän. Tällöin vaivaa kutsutaan refluksitaudiksi.

Närästyksen taustalla voi olla lukuisia erilaisia suolisto-ongelmia, jotka vaikuttavat siihen, että ruokatorven ja mahan välissä oleva sulkijalihas ei toimi kunnolla. Esiintyy takaisinvirtausta, jossa sulkijalihas aukeaa ja mahan hapan neste pääsee nousemaan ylös ruokatorveen ja mahdollisesti myös suuhun asti. Oireina voi olla myös mm. kipua, röyhtäilyä ja pahoinvointia. Kyseessä on siis sulkijalihas, joka avautuu silloin kun ei pitäisi. Sulkijalihaksen on tarkoitus olla kiinni ruokailujen välillä.

Näin ollen vaivaa voidaan hoitaa keinoilla, joilla estetään sulkijalihaksen ylimääräinen avautuminen. Sulkijalihas voi löystyä joistakin ruoka-aineista, joita ovat mm. rasvainen ruoka ja suklaa. Sulkijalihas avautuu ruokailujen ulkopuolella, jos siihen kohdistuu ylimääräistä painetta. Esimerkiksi liian täysi vatsa, raskaus, ummetus ja ylimääräinen ilma suolistossa voivat painaa sulkijalihaksen auki.

Eli ylimääräinen paine avaa sulkijalihasta. Kuulostaa yksinkertaiselta: vähennetään vain painetta ja sulkijalihas pysyy kiinni. Haasteena tässä on se, että lukuisissa eri suoliston epätasapainotiloissa ja suolistosairauksissa sulkijalihakseen kohdistuu ylimääräistä painetta. Jo pelkkä ylimääräinen ilma suolistossa nostaa painetta ja ilman muodostumisen taustalla voi olla lukuisia eri syitä, esim. huono pureskelu, ilman nieleminen ja hiilihappojuomat. Erittäin usein ilmavaivojen syynä on suolistomikrobien tuottama kaasu.

Syy-seurausketjut närästyksen ja refluksin taustalla on selvitettävä. Syyt närästysoireiden taustalla ovat aina yksilölliset ja voivat olla jopa täysin päinvastaiset kahden eri ihmisen välillä.

Esimerkkejä syy-seurausketjuista

  • Runsas kahvinjuonti → mahan happamuuden lisääntyminen → elimistö tuottaa bikarbonaattia, jotta happamuus neutraloituu → ilman muodostus ylävatsassa → sulkijalihas avautuu → närästys
  • Hapoton maha (= maha tuottaa liian vähän suolahappoa) → ruoka ei sula kunnolla → ohutsuolen bakteerien liikakasvu → kaasunmuodostus ohutsuolessa → sulkijalihas avautuu → närästys

Närästyksen taustalla olevia tekijöitä

Usein närästystä ja refluksia hoidetaan happosalpaajilla, jolloin vähennetään mahahapon muodostusta. Näin ei korjata juurisyytä, joka on närästyksen taustalla. Juurisyy on itse asiassa varsin harvoin liiallinen hapon muodostus. Jos alkujaan syynä on ollut tilanne, jossa ruoka ei sula kunnolla, happosalpaajat heikentävät ruuansulatusta entisestään.

Närästystä ja refluksia voidaan hoitaa tehokkaasti oikeaoppisella ruokavaliolla. FLT Ravintovalmentaja auttaa sinua löytämään oikeaoppisen, yksilöllisen ruokavalion sekä juurisyyt närästysoireiden taustalla.

Satu Harkki | FLT Ravintovalmentaja®