Onko ravitsemus puutteellinen ilman yrttejä?

Yrtit ovat olennainen osa ihmisen ravitsemusta ja saavat siihen nähden melko pienen huomion nykyisissä ravitsemussuosituksissa. Yrtteihin tulisi kiinnittää arjessamme isompaa huomiota. Niin villien kuin puutarhayrttien vaikutukset ovat monipuolisen ravinnerikkaan ruuan aatelia. Yhdessä yrtissä on useita vaikutuksia ja ne toteuttavat parhaillaan jo yksittäisinä lajikkeina koko syömisemme tarkoituksen. Saamme runsaasti ravintoaineita oikeissa suhteissa, ruuansulatuksemme aktivoituu ja immuniteettimme sekä bakteerikantamme saavat oikeanlaisen tuen.

Nykyruoka ilman yrttejä jättää aterian vaillinaiseksi

Nykyruokamme suurimpia ongelmia kautta maapallon on sen ravinneköyhyys. Myös kasvisvalikoimamme ravinnetiheys on tehotuotannon myötä jatkuvasti köyhempää. Jopa ravitsemussuosituksissa kasvisten määrää on nostettu tästä syystä viime aikoina korkeammaksi. Keskeiseksi ongelmaksi nousee myös se, että ravintoaineiden puuttuessa tulemme syöneeksi runsaasti kaloreita. Tämä kuormittaa entisestään ruuansulatusta, maksaa, immuniteettia, hormonijärjestelmää – koko kehomme optimaalista toimintaa. Yrtit muuttavat tätä ongelmallista kierrettä parempaan suuntaan ollessaan ravintoainepitoisuuksiltaan korkeaa ja laajakirjoista.

Yrtit ja ruuansulatus

Ruuan yksi tärkeistä tehtävistä on aktivoida ja tukea ruuansulatusta, jo siitä hetkestä alkaen, kun ajattelemme ruokaamme. Ruuan edetessä suuhumme ja pureskellessamme ruoansulatusjärjestelmä aktivoituu lisää, ja vie eteenpäin valtavan ketjun tapahtumia, jotka valmistelevat koko kehoa vastaanottamaan ravintoa. Elimistö reagoi nopeammin ja tehokkaammin yrteillä rikastettuun, kuin ravinneköyhään ja korkeakaloriseen, ruokaan. Ruuansulatustapahtuma toimii optimaalisemmin, ja samalla ateria vaatii kokonaisuudessaan paljon vähemmän itse ruuansulatuskapasiteetilta.

Yrtit ja immuniteetti

Yrttien ”ravintoainekoktaili” vaikuttaa aina myös immuniteettiin – toiset kiertäen ja toiset suoraan, toiset voimakkaammin kuin toiset. Vaikutusreittejä on monia: jotkut muokkaavat kehon ympäristöä immuniteettikuormaa pienentävästi, toiset vähentävät allergisia reaktioita ja yliherkkyyksiä. Monet kasveistamme ovat antibakteerisia, -viraalisia tai -septisiä. Yrtit voivat aktivoida immuniteetin toimintaa myös tukemalla sitä tarvittavilla ravintoaineilla, vaikuttamalla tulehdusreaktioihin tai muutoin ohjaamalla immuniteettia. Näin ne hoitavat niin ulkoista kuin sisäistä, spesifistä ja epäspesifistä, immuniteettiamme.

Yrtit ja ravintoaineet

Tehotuotetut lajikkeet, tyhjiin kupatut pellot ja lisäainein säilötyt ja prosessoidut raaka-aineet tekevät riittävän ravintoaineiden saannin haastavaksi. Yrttien kyky sitoa itseensä maaperän ravintoaineita on korkeaa luokkaa. Ja jos menemme vielä villiyrtteihin, tai erilaisiin monipuolisemmassa maaperässä luomuna kasvatettuihin monivuotisiin lajikkeisiin, saamme ihanteellisia määriä ravintoaineita. Kehon on helpompi imeyttää ja hyväksikäyttää ravinnetiheämpää ruokaa, koska laajakirjoinen, korkea ravintoainemäärä aktivoi itse itsensä imeytymistä. Nyrkkisääntönä on hyvä muistaa, että mitä luonnollisempi kasvi, sen paremmin se sopii luonnolliseen kehoomme. Keho kykenee itse säätelemään, mitä se milläkin hetkellä kyseisestä kasvista tarvitsee. Yrtit hoitavat jo tiedostamiemme oireiden lisäksi myös tiedostamattomia kehomme haasteita, eli juurisyitä, ennen kuin ne nousevat tuntuviksi oireiksi. Kokonaisvaltainen terveydenhoito on parhaimmillaan juuri ennaltaehkäisyä.

Yrtit ja bakteerikanta

Kuten immuniteetista mainitsin, monilla yrteillä on antibakteerisia tai -viraalisia, loisia, hiivoja ja muita meille epäedullisia organismeja häätäviä vaikutuksia. Ja vaikuttaessaan samanaikaisesti myös esimerkiksi vaikkapa tulehdukseen ja limakalvoihin, yrttien vaikutus on tehokas. Mikä ihana, hienovarainen yhteisvaikutus eri aineilla samassa kasvissa. Näin ne tukevat kantajalleen edullista bakteerikantaa.

Yrtit ja kalorit

Makrojakauma, eli rasvahappojen, hiilihydraattien ja aminohappojen suhde, on kasveissa luonnostaan ihanteellinen. Jos syömme runsaasti yrttejä, myös kaloriravintoaineiden tarve laskee, mikä keventää kehon kokonaiskuormitusta. Jos vertaat yrttejä vaikkapa vähemmän ravinnerikkaisiin, makeaksi jalostettuihin ja korkeakalorisiin lajikkeisiin, saat yrteistä ihanteellisemman koostumuksen kasviksina kerryttämättä esimerkiksi ruuansulatusta, verensokeria tai maksaa kuormittavaa annosta. Saat myös runsaasti kuituja suhteessa ateriasi massaan.

Mitkä yrtit ovat tehokkaimpia?

Myös yrteissä on toki paljon laadullisia eroja. Huomio kannattaa antaa kotimaisuudelle ja luomulle. Parasta ovat kuitenkin villiyrtit, jotka parhaillaan kasvavat kääntämättömässä maassa, jonka ravintoarvo on paras ja myrkkykuorma pienin. Puutarhayrtit tulevat hyvänä kakkosena. Laita vaikkapa vain muutama mieluisa yrtti pihallesi tai ruukkuun, tai jätä nurkkaus leikkaamatonta ruohoa. Syötäviä villiyrttejä on todella paljon. Älä kuitenkaan kerää villiyrttiä, josta et ole varma lajikkeesta. Parhaimpia tapoja saada villiyrtit arjen käyttöön on tutustua niihin yhden illan villiyrttikurssilla.

Marianne Tynkkynen | Hortaohjaaja ja FLT Ravintovalmentaja®

Lähteet:
Sinikka Piippo 2016, Villivihannekset, Minerva
Henrietta Kress 2018, Käytännön lääkekasvit 1, Yrtit ja yrttiterapia Henriette Kress
Henrietta Kress 2018, Käytännön lääkekasvit 2, Yrtit ja yrttiterapia Henriette Kress