Mausteet ovat kuivattuja kasvinosia, joita käytetään korostamaan ja parantamaan ruuan makua, väriä ja aromia. Mausteet ovat polyfenolien ja muiden aktiivisten yhdisteiden aarreaitta ja mausteet ja yrtit onkin tunnistettu yhdeksi suurimmista polyfenolien reserveistä. Verrattain reilusti näitä yhdisteitä on timjamissa ja rosmariinissa. Yksittäisiä yhdisteitä on tunnistettu elintarvikkeista useita satoja, mausteiden ja yrttien lisäksi muun muassa kahvista, marjoista, hedelmistä ja vihanneksista.
Yrttien, kasvien ja mausteiden käyttö terveyttä edistävien ominaisuuksiensa vuoksi on länsimaisessa kulttuurissa suhteellisen vieras asia. Ylipäätään länsimaissa mausteiden käyttö on isossa mittakaavassa varsin maltillista, kun sen sijaan idässä niitä lisätään kahviin, teehen ja joka aterialle. Intiassa Ayurvedisella lähestymistavalla ruokia ja mausteita hyödyntäen hoidetaan muun muassa ripulia, flunssaa, ruuansulatusongelmia, korkeaa verenpainetta ja korkeaa verensokeria. Suomessa ruokaohjeissa vilisee perusmausteina mustapippuri ja suola – toki sillä mustapippurillakin on terveyteen vaikuttavat ominaisuutensa monen muun mausteen tavoin esimerkiksi tulehdusta estävänä. Tämä tulehdusta estävä ominaisuus, siihen vaikuttavat yhdisteet, onkin monella mausteella yhdistävä tekijä, vaikka yhdisteet poikkeavat toisistaan. Lähes kaikki haihtuvat öljyt ovat antimikrobisia – tosin näitä haihtuvia öljyjä on enemmän tuoreissa yrteissä, mutta myös kuivatuissa kasvinosissa niitä löytyy. Erilaisten mausteiden käyttö yhdessä lisää terveysvaikutuksia, kun taas tutkimuksissa on usein eristetty jokin mausteiden yksittäinen ainesosa. Kehittyneiden tutkimusmenetelmien myötä mausteista onkin löydetty ainesosia, joilla on farmakologisia ominaisuuksia, muun muassa jo mainittuja tulehdusta estäviä, haitallisten mikrobien kasvua estäviä, antidepressiivisiä, antioksidatiivisia ja veren rasva-arvoihin vaikuttavia yhdisteitä. Jotkut mausteet vaikuttavat välittäjäaineisiin ja sitä kautta esimerkiksi laajentavat verisuonia vaikuttaen verenpaineeseen tai stimuloivat ruuansulatusentsyymien erittymistä ja tätä kautta vaikuttavat vatsavaivoihin, sekä vaikuttavat suoliston mikrobistoon. Tässä vain muutamia mainitakseni. Ehkä vielä jossain on myös ”vanhan kansan” ohjeita on mausteiden terveysvaikutusten hyödyntämiseen. Vaikutukset selittyvät useilla mekanismeilla ja mausteita kannattaakin käyttää säännöllisesti pieniä määriä mieluummin kuin kerralla runsaasti.
Joulu tuoksuu mausteilta, mausteissa on muistoja
Jouluun kuuluu perinteisesti voimakkaitakin mausteita ja näitä joulumausteita voi ja kannattaa hyödyntää muulloinkin kuin jouluna, sekä kannattaa ehdottomasti kokeilla uusia mausteita tutuissa jouluruuissa. Kokeile vaikkapa punajuurikiusaukseen timjamia ja salviaa, tai mausta uunijuurekset rosmariinin lisäksi timjamilla. Vaikka timjami ajatellaan Välimeren keittiön tomaattipohjaisten ruokien mausteeksi, sopii se kivasti myös perinteisen suomalaisen joulupöydän makuihin.
Kokeile maustepippuria lanttulaatikkoon muskotin kaveriksi. Maustepippuri lisää ruokahalua, lievittää pahoinvointia ja parantaa verenkiertoa. Muskotti puolestaan torjuu haitallisia bakteereita ja siitä on löydetty myös sienten kasvamista hankaloittavia yhdisteitä. Muskotti lienee vakiinnuttanut paikkansa pinaattikeiton ja lasagnen valkokastikkeessa. Muskotin kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ja käyttää sitä ohjeen mukaan vain maustamiseen. Tavanomaisessa maustekäytössä muskotistakaan ei ole haittaa.
Mausteneilikkaa pureskellaan Intiassa ruuan jälkeen raikastamaan hengitystä. Maustamiseen sitä kannattaa käyttää alussa varoen, koska siinä on voimakas tuoksu ja maku. Muutama mausteneilikka kahvinsuodattimeen kahvijauheen päälle tai kardemumman, kanelin, inkiväärin ja muskotin kanssa makeaan jouluruokaan – tyypillisimmillään leivontaan. Kokeile myös vaikka raakasuklaan maustamiseen yhdessä rusinoiden, kanelin, pähkinöiden ja pienen hunajatujauksen kanssa! Mausteneilikka helpottaa ruuansulatusta ja stimuloi ruuansulatuskanavan limaneritystä suojaten limakalvoja ja helpottaa ilmavaivoja. Sitä on käytetty myös reumaattisiin vaivoihin ja kipuihin.
Aromikas inkiväärikasvien sukuun kuuluva, tyypillisimmillään vain pullataikinaan käytetty kardemumma virkistää ja sitä voit kokeilla omenajälkiruokiin ja joulun luumurahkaan, tai itsepuristettuun appelsiini-omenamehuun tai -smoothieen. Se vähentää tulehdusta ja kipuja, edistää ruuansulatusta ja irrottaa limaa. Se auttaa elimistön sisäsyntyisten antioksidanttien tuotannossa ja hidastaa haitallisten reaktiivisten yhdisteiden muodostumista. Inkiväärin ja kurkuman kanssa se sopii vaikkapa porkkanasosekeiton maustamiseen, tai miksei myös porkkanalaatikkoon.
Kanelikin on meille tuttu riisipuurosta ainakin, ehkä myös viilin kaverina. Kanelia on Ceylonin kanelia ja Kassiakanelia. Merkittävin ero näillä on kumariinin määrässä, joka on isoina annoksina myrkyllinen, mutta jota Ceylonin kanelissa ei ole lainkaan tai on hyvin vähän. Tavanomainen kaneli on usein Kassiakanelia, mutta siitäkään ei pienessä käytössä ole haittaa. Turvallisinta silti lienee käyttää Ceylonin kanelia. Kaneli helpottaa ruuansulatusta ja tasapainottaa suoliston toimintaa, alentaa kolesterolia, sekä verensokeria. Verensokerivaikutuksen ajatellaan perustuvan kanelin sisältämän fenolin, kalkonin, insuliinia matkivaan toimintaan. Kaneliakin voi ripsauttaa sinne kahvinsuodatinpussiin kahvin päälle, maustaa kaurapuuroa tai taivuttaa kaikkien muiden edellä mainittujen kanssa vaikka mausteisiin lihapulliin tai Pho-keittoon. Ehkä palaan näihin resepteihin vielä tuonnempana!
Pakko vielä mainita ihana inkivääri talveen ja pakkaseen! Ei varsinkaan tuoreena tyypillinen joulun mauste, jauhettuna kylläkin ja varmasti piparkakkutaikinasta tuttu. Lämmittävä inkiväärikin sisältää antimikrobisia yhdisteitä, helpottaa niveloireita ja se on tuoreena verraton mauste wokkeihin ja juomiin. Ehdottomasti talvipakkasilla kannattaa hyödyntää.
Vielä loppuun muutama yleinen huomautus. Kaikki eivät voi käyttää kaikkia mausteita erilaisista syistä. Voi olla, että sinullekaan ei sovi joku mainituista tai muista mausteista tällä hetkellä, tai ei ollenkaan. Mausteet on tarkoitettu maustekäyttöön ja niistä voi tulla tavanomaisillakin määrillä esimerkiksi allergisia reaktioita. Koska lähes kaikki kasvit voivat aiheuttaa haittoja, jos niitä käytetään pitkiä aikoja suuria määriä, niin pidä taukoa samoista mausteista ja käytä niitä vaihdellen.
Ihanaa joulun odotusta mausteiden täyttämästä koekeittiöstä toivottaa,
Satu-Marjaana Peltola
FLT Ravintovalmentaja ®
www.finolo.fi
Lähteet ja inspiraatio:
Norouzkhani N., Karimi A., Badami N., Jalalifar E., Mahmoudvand B., Ansari A., Sariyarighan N., Alijanzadeh D., Akhaghani S., Shayestehmehr R., Arzaghi M., Sheikh Z., Salami Y., Marabi M., Abdi A., Deravi N. From Kitchen to clinic: Pharmacotherapeutic potential of common spices in Indian cooking in age-related neurological disorders. Frontiers in pharmacology 2022, 13:960037 From kitchen to clinic: Pharmacotherapeutic potential of common spices in Indian cooking in age-related neurological disorders – PMC (nih.gov)
Piippo, S. Elinvoimaa mausteista. Terveelliset maustekasvit ja niiden käyttö. Minerva Kustannus Oy.
Singh N., Yadav S. A review on health benefits of phenolic derived from dietary spices. Current research in food science 2022, 5:1508-1523. A review on health benefits of phenolics derived from dietary spices – PMC (nih.gov)
–