Onko uupumus ja väsymys sama asia? Onko uupumus sallittavampaa kuin väsymys? Annammeko itsellemme luvan olla väsyneitä, jotta uupumusta ei pääse syntymään?
Tässä tulikin jo osittainen vastaus näiden eroon. Väsymys on kehon tunne, energian puutetta, ja voi kieliä huonosta unesta, huonosta ruokailusta, kehon liiallisesta rasittamisesta niin henkisesti kuin fyysisesti. Se voi myös olla merkittävä ravintoaineen puutos, kuten esimerkiksi raudanpuute.
Uupumus – tuo mörkö, jota ei oikein tunnisteta tai haluta tunnistaa! Uupumus iskee siinä vaiheessa, kun keho ei enää jaksa suoriutua. Et kuuntele väsymyksen merkkejä ja painat eteenpäin kaikesta huolimatta – silloin on vaarana hyvinkin varkain hiipivä uupumus.
Kehon oltua stressikuorman alla jo pitkään ja kun kehon voimavarat jo käytetty, elimistö romahtaa. Lisämunuaiset eivät enää jaksa taistella pitkittynyttä stressiä vastaan ja lisämunuaisten tuottama kortisolihormoni hiipuu. Väsyneenä vielä jaksaa, mutta uupuneena voimavarat ovat melko vähissä. Burn out -tilanteessa, joka ajaa monet suomalaiset sairaslomalle, on usein tultu jo siihen pisteeseen, että keho ei enää jaksa.
Kun keho on koko ajan ”taistele ja pakene” -tilassa, sympaattinen hermosto on jäänyt päälle ja lisämunuaiset tuottavat kortisolia paljon. Pitkään jatkuessaan tämä kehon jatkuva stressitila muun muassa heikentää vastustuskykyä, aiheuttaa vyötärölihavuutta, nostaa verensokereita ja verenpainetta ja lisää insuliiniresistenssin ja hyperlipidemian (kohonneet kolesteroliarvot) riskiä.
Se myös sotkee muiden hormonien kuten kilpirauhashormonien ja sukupuolihormonien tasapainoa. Naisilla oireena on usein kuukautiskierron epäsäännöllistymistä tai jopa kuukautisten poisjääntiä. Miehillä taas saattaa olla potenssiongelmia. Lisäksi kierroksilla käyvä keho voi aiheuttaa ahdistusta, unettomuutta, rytmihäiriöitä, päänsärkyä, kofeiinin tarvetta, makean mielitekoa, masennusta, muistihäiriöitä ja suolisto-ongelmia. Tilanteen jatkuessa liian pitkään lisämunuaiset uupuvat tuottamaan kortisolia ja voidaan puhua lisämunuaisen väsymyksestä.
Lisämunuaisten väsymiseen eli kroonisesti alhaiseen kortisolin eritykseen liittyy voimakas väsymys ja suorastaan uupumus. Herääminen voi olla usein todella haasteellista, vaikka olisi nukkunut pitkiä unia. Ajatus ei luista, pää on kuin sumussa. Jokaisen raajan liikuttaminen voi olla haastavaa ja liikkeet ovat kuin hidastetussa elokuvasta. Ihminen usein ajattelee, että kahvilla koneen saa käynnistymään, mutta se vain pahentaa tilannetta. Kahvi auttaa hetkellisesti nostamalla kortisoleja vähän (jos on, mitä nostaa), mutta romahdus tulee nopeasti ja se voi olla vielä pahempi. Muita tilaan liittyviä oireita voi olla matala verenpaine, joka aiheuttaa huimausta, lisääntynyt tulehdusalttius, heikko stressinsietokyky, melun ja hälinän aiheuttama ahdistus, suolaisen himo ja alhainen verensokeri.
Kilpirauhanen ja lisämunuainen toimivat tiukasti sidoksissa toisiinsa ja kilpirauhasen vajaatoiminnan taustalla voi olla lisämunuaisongelmat. Jos vain paikkaa kilpirauhasen heikkoa toimintaa lääkityksellä, eivät tulokset ole usein kovin pitkäkantoisia.
Kun keho on kerran ”dipannut” lisämunuaisten vuoksi, ovat ne aina heikko lenkki. On paljon tilanteita, joissa stressiä ei vain voi välttää, mutta ne asiat miten stressiä pystyy hallitsemaan, ovat silloin avainasemassa. Silloin on tärkeää välttää muita kuormittavia asioita – pitää itsestään huolta. Jos kehoa ei kuuntele, anna sille aikaa ja lupaa olla väsynyt tai uupunut, tilanne voi johtaa kehon kaaokseen.
Ihmisten tulisi oppia kuuntelemaan omaa kehoaan ja tunnistamaan itselle ne omat stressitekijät. Ovatko ne työ, perhe, huonot ihmissuhteet, huono ja epäsäännöllinen ruokailu, altistuminen huonolle sisäilmalle ja kemikaaleille, lääkitys, hormonihoidot, suoliston huono bakteeritasapaino, liiallinen liikunta vai ehkä ulkoa tulevat paineet…?
Elämä voi joskus olla todella niin hektistä, että se ei anna palautumiseen mahdollisuutta ja kaikkia stressitekijöitä ei vain voi poistaa, mutta pystyisikö niitä edes vähentämään ja vähän hallitsemaan? Jos tämän pystyy tekemään ja kehoa voidaan vielä tukea hyvän ravitsemuksen ja lisäravinteiden avulla, niin uupumus voidaan selättää. Siinä me FLT Ravintovalmentajat voimme olla auttamassa
—
Tanja Hakala | FLT Ravintovalmentaja®