Väsyttää – lisää kahvia?

Toisinaan pidetään kahvitaukoja, ja minäkin päätin pitää taukoa kahvista. Olen huomannut, että kahvia on kulunut enemmän kuin ennen ja olen alkanut käyttää sitä jaksaakseni arjessa. Aiemmin en ole ollut tällä tavalla riippuvainen kahvista. Olen juonut sitä kupillisen päivässä, koska se tuo pienen ripauksen nautintoa päivääni. Jäin pohtimaan, miksi koen nykyisin niin voimakkaasti tarvitsevani kahvia.

Päättelin, että maksani kaipaa todennäköisesti pientä kausisiivousta. Siivosin ruokavaliotani lisäämällä maksan hyvinvointia edistäviä ruoka-aineita kuten tummanvihreitä kasviksia, sitruunaa ja kaaleja sekä kiinnittämällä huomiota haitallisten aineenvaihduntatuotteiden poistumiseen muun muassa syömällä runsaasti kuituja ja huolehtimalla nesteytyksestä. Sen lisäksi halusin rauhoittaa koko elimistöni kofeiinin stimuloivalta vaikutukselta ja luovuin niin kahvista, suklaasta, kaakaosta kuin teestäkin. Tärkeänä osana maksan hyvinvointia lisäsin päiviini myös useita pieniä rauhoittumishetkiä, jolloin sympaattinen hermostoni sai kaipaamaansa lepoa.

Päätin kuunnella itseäni puhdistusjakson ajan herkällä korvalla ja valita matkan varrella kestääkö kahviton jaksoni viikon vai kuukauden. Se kesti 10 päivää, minkä jälkeen valitsin itse, että tämä riittää minulle ja nautin ensimmäisen pienen kupillisen kahvia aurinkoisena viikonloppuaamuna. Ihanaa! Olin ylittänyt omat odotukseni ilman itseni kiusaamista ja siitä tuli todella hyvä mieli.

Ruokavalion siistimisen vaikutuksen huomasi nopeasti. Jo kolmen päivän jälkeen turvotus oli laskenut, olin virkeämpi, leposyke oli laskenut, unen laatu oli parantunut. 10 päivän jälkeen koko olemukseni oli kirkastunut. Lisäksi heräsin eräänä sunnuntaiaamuna klo 6:03, virkeänä! Ilokseni havaitsin myös, että elimistöni ei reagoinut huonosti kahviin tauon jälkeen. Tämä lyhyt puhdistusjakso palautti minut takaisin oikealle tielle ja oli helppo jatkaa terveyttä edistävän ruokavalion noudattamista.

Tiesitkö, että kofeiinin stimuloiva vaikutus kiihdyttää hormonien tuotantoa? Erityisesti kortisoli lähtee nousuun, jolloin elimistö joutuu hälytystilaan. Myös insuliini nousee sen yrittäessä kompensoida kohonnutta kortisolia, mistä seuraa kaaos hormonien välillä. Ajatella, että yksin kahvi voi saada aikaan kaiken tämän.

Jos koet jääneesi kahvikoukkuun, niin vähennä – mutta tee se vähitellen ja kokeile, mitä pieni kahvipaasto tekee sinulle!


Marika Räsänen  |  FLT Ravintovalmentaja®