Ilpo Kankkunen, 61 v. kalevalainen jäsenkorjaaja, Lauttasaari, HELSINKI

”Tulin juuri ulkoa lumitöistä. Eilinen, tämän talven runsain lumimyrsky oli tuiskuttanut pihallemme noin 15 cm uutta lunta. Urakka vei 1,5 tuntia, mutta oli mukava työskennellä kun henki kulki ja jaksoi hyvin. Hiki kyllä tuli. Vielä vuosi sitten näin raskaaseen toimeen ryhtyminen olisi jopa arveluttanut.
 
Olen koko ikäni ollut kiinnostunut terveyteen liittyvistä kysymyksistä. Vähän yli kolmekymppisenä, lopetettuani tupakanpolton, aloin aktiivisesti kuntoilemaan. Hölkkäsin ja suunnistin. Takanani on 14 kokomaratonia ja lukuisia lyhyempiä hölkkä- ja suunnistustapahtumia. Täytettyäni 50 kuntoiluinto kuitenkin hiipui selkeästi. Omasta terveydestäni huolestuin vakavammin kuusi vuotta sitten isoveljeni kuoltua sydäninfarktiin vain 60-vuotiaana.
 
FLT-ravintovalmennuksesta kiinnostuin Paula Heinosen TT-lähikursseilla. Kurssien lomassa varasin ajan FLT Ravintovalmentajalle alkukeväällä 2017. Laboratoriokokeissa hiljaiseen tulehdukseen viittaavat arvot ja kolesteroli olivat jonkin verran koholla, verenpaine myös lievästi koholla, lääkitys siihen kuitenkin melko kevyt. Erilaisia ’pieniä’  oireita olikin runsaasti: käsiä ja sormenpäitä vaivasi kuiva ihottuma ja ihon halkeilu. Tämä haittasi etenkin kalevalaista jäsenkorjaustyötä. Nivelkivut ja jäykkyys raskaiden hoitopäivien jälkeen. Lisäksi epämääräiset vatsavaivat, jopa lievät paksunsuolen tulehdukseen viittavat oireet sekä silmien ja nenän limakalvojen kuvuminen, ajoittainen päänsärky ja unettomuus.
 
FLT Ravintovalmentajalta sain perusteellisen haastattelun jälkeen monipuoliset ravintolisäohjeet sekä suositukset ruokavalion ja ruokarytmin korjaamiseksi. Muutaman kuukauden kuluessa ihottuma käsistä ja sormista alkoi hävitä. Lisäksi vatsa rauhoittui, mielikin koheni ja tasapainottui ja myös päänsäryt hävisivät. Kävin uudelleen laboratoriossa: hiljaisen tulehduksen markkerit olivat normalisoituneet. Myös hoitotyöhöni olen saanut FLT-ravintovalmennuksesta arvokasta lisätietoa. Useilla asiakkaillani on ollut suolistovaivoja. Nämä tuntuvat olevan monesti yhteydessä kehon kiputiloihin – nivelsärkyihin ja lihaskalvojen kireyteen ja kipuihin. Olen joillekin asiakkaille näissä oireissa suositellut FLT Ravintovalmentajan puoleen kääntymistä.
 
Itse olen nyt paljon paremmassa olotilassa ja kunnossa kuin vuosi taaksepäin. Muutos ei tapahdu tietenkään hetkessä, enkä minä ainakaan onnistunut ravintovalmentajan kaikkia ohjeita heti toteuttamaan. Askel askeleelta kuitenkin uudet ravintotottumukset vakiintuvat. Tästä on hyvä jatkaa.”