Nivelen terveys ja ruokavalio

Voiko nivelsairauksia ennaltaehkäistä oikeanlaisella ruoalla?

Tulehdusta lisäävä ruokavalio näkyy koko elimistön kudoksissa, jopa nivelissä. Niveltulehdus ei välttämättä synny yksinomaan tulehdusta lisäävän ruokavalion seurauksena, mutta saattaa helpottua oikeilla ruokavalion muutoksilla, kirjoittaa Harvardinin Women´s Watchin entinen päätoimittaja K. Bilodeau.
Kehon tulehdusta vähentävä ravinto on nykyään monelle suomalaisellekin tutumpi kuin muutama vuosikymmen sitten. On ollut ilo huomata, kuinka sosiaalinen media on täynnä erilaisia terveellisen ruokahifistelyn blogeja, tilejä ja sivustoja. Ruoasta ja sen terveysvaikutuksista ollaan nykyään tietoisempia. Etenkin tietyissä korkeammissa sosioekonomisissa ryhmissä ruokavaliouskollisuus on yleisempää kuin matalan sosioekonomisen statuksen ryhmissä. Eriarvoisuutta ruokavalintoihinja sitä kautta terveyteen selitetään  eri tekijöillä, mutta suurin tekijä on edelleen terveellisen ruoan korkea hinta.

Ruokavalio joko lisää tai vähentää elimistön tulehdusta ja vaikuttaa riskiin sairastua useisiin terveysongelmiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja muihin kroonisiin sairauksiin. On havaittu, että terveellinen ruokavalio nimenomaan ennaltaehkäisee nivelvaivoja, nivelreumaa, niveltulehduksia ja esimerkiksi kihtiä, mutta ilmeisesti ei enää yhtä tehokkaasti hoida jo syntynyttä nivelsairautta. Huomionarvoista on, että hyvillä ruokavalinnoilla voidaan taudinkuvaa hallita, mutta ruokavalio ei yksin paranna jo sairastunutta niveltä. Ärhäkät nivelsairaudet voivat mahdollisesti myös aiheuttaa tai pahentaa kehon yleistä tulehdustilaa. Esimerkkinä tästä on kihti, jossa virtsahapot kerääntyessään elimistöön aiheuttavat kipeitä kiteitä niveliin. Kiteet voivat ärsyttää nivelen kudosta ja laukaista kroonisen tulehduksen nivelessä.

Elimistön kroonista tulehdustilaa vastaan kahdella ruokavaliolla

Välimeren ruokavalio ei sisällä monia länsimaisen ruokavalion sudenkuoppia, kuten pitkälle prosessoituja ja sokeripitoisia ruokia, juomia ja punaista ja prosessoitua lihaa. Sen sijaan se koostuu hyvistä öljyistä, vihanneksista, hedelmistä, kasviksista, vähärasvaisesta lihasta ja kalasta. Hyvin samantyyppinen DASH-ruokavalio (Dietary Approaches to Stop Hypertension) vaikuttaa positiivisesti myös koko elimistön terveyden ohella myös nivelterveyteen.

Reumaliiton julkaisun mukaan Pohjois-Amerikassa ja Pohjois-Euroopassa sairastutaan useammin nivelreumaan kuin Etelä-Euroopassa, mikä puhuu Välimeren ruokavalion hyödyllisyydestä nivelreuman yhteydessä.

Yhdysvalloissa tehdyssä laajassa tutkimuksessa seurattiin noin 170 000 naista yhteensä yli 3,5 miljoonaan vuoden ajan. Tarkoituksena oli selvittää nivelreuman yhteyttä ruokavalioon. Tutkituista 1007 sairastui nivelreumaan. Terveellinen, Välimeren ruokavaliota muistuttava ruokavalio, johon liittyi runsas kasvisten, hedelmien, täysjyvätuotteiden ja pähkinöiden käyttö, sekä runsas omega-3-rasvahappojen ja tyydyttymättömien eli pehmeiden rasvahappojen saanti, oli yhteydessä pienempään nivelreuman riskiin alle 55-vuotiailla.
Muiden tutkimusten perusteella yksittäisistä ruoka-aineista ainoastaan rasvainen kala voidaan nostaa ruoka-aineeksi, joka laskee nivelreuman riskiä. Vaikutus välittyy todennäköisesti sen sisältämien monityydyttymättömien omega-3-rasvahappojen kautta. Säännöllinen kalaöljykapselien syönti näyttääkin lievittävän nivelreumapotilaiden ja myös muiden nivelsairauksien kipuja ja vähentävän potilaiden tulehduskipulääkkeiden tarvetta. Kalaöljykapselit saattavat lievittää kivun ohella muita oireita, aamujäykkyyttä ja nivelten arkuutta. Runsas hedelmien ja kasvisten käyttö näyttää tutkimuksissa myös suojaavan nivelreumalta.

Nivelsairauden riskiä lisäävät mm. punainen liha ja lihatuotteet sekä kahvinjuonti. ”Tuoreen tutkimuksen mukaan kahvia juovien riski sairastua nivelreumaan on noin 1,3-kertainen kahvia juomattomiin verrattuna” kirjoittaa LL Laura Kuusalo Reumaliiton julkaisussa. ”Toisaalta kahvinjuonnista aiheutuva lisäriski on pieni verrattuna esimerkiksi runsaaseen tupakointiin, joka nostaa nivelreuman riskin yli kymmenkertaiseksi.” Runsas sokerin käyttäminen on yhteydessä suurentuneeseen nivelreuman riskiin. Erikoista on, että kohtuullinen alkoholinkäyttö todennäköisesti suojaa nivelreumalta.

Niveltulehduspotilaiden suun ja suoliston bakteeristo on tutkimuksissa ollut erilainen kuin terveiden mikrobisto. Ei ole selvää, vaikuttaako bakteeristo suoranaisesti nivelsairauden syntyyn vai taudin vaikeusasteeseen. Runsaskuituinen ruokavalio muokkaa suoliston bakteeristoa edulliseen suuntaan. Myös kasvisten ja vihannesten runsas käyttö sekä monipuolinen ruokavalio on suoliston
ohella koko elimistöä hellivä. Lihavalmisteita ja punaista lihaa suositellaan käyttämään yhteensä enintään 500 grammaa viikossa.
Terveellisten elintapojen ennaltaehkäisevä vaikutus on nivelsairauksien ja monen muun sairauden kannalta korvaamaton. Nivelreuman ja suoliston bakteeristoa käsittelevät tutkimukset eivät näyttäneet yhteyttä probioottien nauttimisen ja nivelsairauden oireiden hoidossa.
Ennaltaehkäisyn vaikutusta ei pysty nivelsairauksien kohdalla enää peittoamaan sairauden oireiston puhjettua, vaikka taudin vaikeusastetta hyvillä elintavoilla voikin hallita. Suolistonkunnosta kannattaa siis pitää läpi elämän hyvää huolta.

 

FLT Ravintovalmentaja
Terveydenhoitaja
Elisa Pajulammi
elisa.pajulammi@icloud.com

 

Bilodeau, K. 2022. An Anti-inflammatory diet may be good for your joints. Harvard, Edu. Viitattu
1.8.2024- Luettavissa: https://www.health.harvard.edu/nutrition/an-anti-inflammatory-diet-may-be-
good-for-your-joints

Kuusalo, Laura, 2020. Ruokavalio ja tulehdus. Reumaliitto. Viitattu 1.8.2024. Luettavissa:
https://reumaliitto.fi/reuma-aapinen/ruokavalio-ja-
tulehdus/?srsltid=AfmBOoqDI2uZhOZCrsv4Yy0EyPhfcFjy3-EVkLEqpvNoRwUsi_-37W8l

 

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos 2024. Hyvinvointi- ja terveyserot. Viitattu 31.7.2024. Luettavissa:
https://thl.fi/aiheet/hyvinvoinnin-ja-terveyden-edistamisen-
johtaminen/hyvinvointijohtaminen/hyvinvointi-ja-terveyserot