Energiaa syksyyn

Lomat alkavat olla lopuillaan ja akut tuli lomalla ladattua. Vai tuliko? Aurinkoarmas ei jaellut D-vitamiiniaan tänä kesänä kaikille anteliaasti, mutta joka tapauksessa alkava syksy on muutosten aikaa monelle; aikaa aloittaa uusi harrastus, uusi elämäntapa, pari kiloa pois, ja niin edelleen. Energiaa pitäisi siis saada jostain – ja paljon. Alla olevilla vinkeillä saat varmasti ladattua itsesi parempaan iskuun.

Säännöllinen ruokailu

Väsyttääkö sinua usein lounaan jälkeen? Heilahteleeko mielialasi pitkin päivää? Ovatko ateriavälit kenties liian pitkät? Mitä verensokerin heilahtelut ylipäätänsä tarkoittavat? Ravitsemuksessa kannattaa kiinnittää huomiota kahteen kysymykseen: mitä ja milloin. Kun syöt riittävän kuitupitoista ruokaa, riittävästi proteiinia ja hyviä kylmäpuristettuja öljyjä sisältäviä aterioita säännöllisesti päivän aikana, ja ennenkaikkea heti aamusta alkaen, mahdollistat verensokerin pysymisen tasaisena läpi päivän. Nopeat hiilihydraatit, liiallinen sokeri ja hyvien rasvojen puute sekä napostelu tai liian pitkät ateriavälit taas lähes takaavat nuupahtaneen ja väsähtäneen voinnin.

Vesi

Juo riittävästi vettä! Vesi kuljettaa ravintoaineita, poistaa kuona-aineita, auttaa ruuansulatusta, lisää aineenvaihduntaa ja antaa energiaa. Kuivahtanut elimistö on usein väsynyt ja olo on silloin tukkoinen, päätä särkee ja huimaa. Opettele juomaan heti aamulla kaksi lasillista vettä tyhjään mahaan. Se on hyvä alku. Halutessasi voit puristaa veden joukkoon luomusitruunaa elimistöäsi virkistämään. Aamuveden lisäksi ota kahdesti päivän aikana tuo kaksi lasillista vettä. Näin saat yhteensä jo 1,5 litraa vettä!

Marjat

Marjat, marjat, marjat! Käsi sydämellä – syötkö joka päivä vähintään 1,5 dl marjoja? Ota se tavoitteeksi. Monella pakastimet ovat marjoja pullollaan vielä keväälläkin. Ja kevään jälkeen taas pian metsät ja suot ovat niitä täynnä.

Marjoista ehdoton oma suosikkini on mustikka – mieletön antioksidanttipommi ja kuidun lähde. Mustikka sisältää muun muassa resveratrolia, gallushappoa, C-vitamiinia, K-vitamiinia sekä antosyaaneja – eli torjuu ikääntymistä, edesauttaa sydän- ja verisuoniterveyttä, pitää huolta aivoista ja edistää ruuansulatusta sekä on hyväksi iholle ja silmien terveydelle.

Mustikan ohella on hyvä muistaa puolukat ja ihanat herukat: Puolukoista saa E-vitamiinia ja resveratrolia, jotka ovat voimakkaita antioksidantteja ja torjuvat muun muassa ikääntymiseen liittyviä haittoja. Herukoista mustaherukka vaikuttaa erityisesti aivoterveyteen kuten muistiin ja näkökykyyn. Runsaan C-vitamiinipitoisuuden ansiosta se torjuu voimakkaasti tulehduksia. Punaherukka on myös loistava tukemaan elimistön immuunipuolustusta. Monipuolisuus ja määrät marjoissa kunniaan! Marjoilla saat ruokavalioon värikirjoa helposti.

Ääritärkeä uni

Yksi tärkeimmistä virtaa antavista seikoista on yöuni. Liian vähäinen uni sekoittaa kirjaimellisesti hormonitoimintamme. Tämän johdosta leptiinihormoni aktivoituu, ja se saa meidät haluamaan kaikkea epäterveellistä, huonoja rasvoja ja nopeita hiilihydraatteja. Näin oravanpyörä on valmis vireystilan alenemiseen.

Ja taas päin vastoin! Mikäli nukut hyvin, saavat hyvät hormonit meistä vallan. Esimerkiksi adiponektiini lisää insuliiniherkkyyttä ja on tärkeä hormoni- ja verisuoniterveydessä. Adiponektiinin vajetta tavataan erityisesti ylipainoisilla ihmisillä. Toki näiden hormonien eritykseen voidaan vaikuttaa positiivisesti tai negatiivisesti myös muiden elämäntapojen avulla (esimerkiksi alkoholin ja tupakan käytöllä), mutta uni on yksi tärkeimpiä ja jokapäiväisiä tai -öisiä palauttavia asioita.

Läheiset ihmiset

Ruokavalion ja yöunen lisäksi on hyvin tärkeä hoitaa läheisiä ihmissuhteita. Ne ovat meille hyvin olennaisia virrantuojia. Vaali hyviä ihmissuhteita, joista saat hyvää mieltä ja jotka tuovat energiaa. Hyvä ihmissuhde on leposija, jossa on hyvä olla. Nauti, hassuttele, elä, ihmettele ja unelmoi! Kiitollisuus tuo mukanaan kiitollisuutta ja hyvää mieltä. Se on kaikkein voimakkain tapa kohottaa energiaa.

Pidä itsestäsi huolta, olet sen arvoinen!

Virtaa syksyyn tuovat:
1. Marjat, juurekset, kasvikset
2. Vesi
3. Hyvät kylmäpuristetut öljyt
4. Säännöllinen tasapainoinen elämänrytmi
5. Suosi puhdasta prosessoimatonta ruokaa
6. Nauti elämästä
7. Ravintolisät yksilöllisesti, mutta hyvät omega-3-rasvahapot, laadukas monivitamiini ja riittävä D-vitamiini ovat hyvän ja monipuolisen ruokavalion apuna. D-vitamiinitasot voisi mittauttaa esimerkiksi jo lokakuussa, jolloin annoksen voi räätälöidä sen jälkeen yksilöllisesti itselle sopivaksi.

Virtaa vievät:
1. Huono ruokavalio ja erityisesti sokeri ja valkoinen vehnä – jätä ne vain juhlahetkiin
2. Stressi – muista hengittää syvään kiireen keskellä ja pitää huolta itsestäsi
3. Liian vähän ravintoaineita, kuituja ja hyviä rasvahappoja ruokavaliossa
4. Huono ruuansulatus ja yksipuolinen suoliston bakteerikanta
5. Riittämätön yöuni

Keskittymällä muutamiin seikkoihin saat varmasti virtaa arkeesi. Älä tee asioista monimutkaisia, keep it simple.

PS. Muistathan, että FLT Ravintovalmentaja® on aina apunasi, jos tarvitset opastusta terveyden ja hyvinvoinnin polulla.


Sanna Laakkonen  |  FLT Ravintovalmentaja®