Hiljainen tulehdus elimistössäsi

Koetko olosi vetämättömäksi? Sairastutko helposti flunssiin? Kolottaako jäseniäsi alati? Sairastatko mahdollisesti jotain kroonista sairautta?

Kipristeleekö myös suolistossasi? Suoli voi esimerkiksi toimia harvakseltaan tai sitten suolen toiminta voi vaihdella: välillä on ummetusta ja toisinaan taas ripulia.

Onko sinulla alakuloa? Onko stressinsietokykysi heikentynyt? Oletko ärtynyt? Onko sinulla merkittävää vyötärölihavuutta?

Kroonisten sairauksien ja edellä mainittujen oireiden taustalla voi hyvinkin muhia krooninen hiljainen tulehdus.

Vääränlainen ja etenkin liian yksipuolinen ruokavalio, vitamiinien ja kivennäis- ja hivenaineiden puute voi edesauttaa hiljaista tulehdusta ja edelleen sairastumista vakavammin.

Oikeanlainen ruoanlaittotapa on erittäin tärkeää. Oikeanlaisten rasvojen käyttö on myös tärkeää. Pitkään jatkunut huono ruokavalio, jolloin elimistö ei saa riittävästi rakennusaineita, saattaa johtaa ruoansulatus- ja imeytymisongelmiin ja suoliston bakteerien epätasapainoon.

Liika istuminen ja toisaalta liian hektinenkään elämäntapa ei auta asiaa. Ihminen on luotu liikkumaan ja myös niin, että tulee kunnolla hiki. Itselle mieluisat lajivalinnat kuten reipas sauvakävely, hölkkä, juoksu, pyöräily, uinti tai tanssi ovat loistavia aerobisia lajeja ja saavat veren kiertämään. Mutta liikaa ei kannata sisulla puskea, jos voimat ovat muutenkin vähissä ja onkin aika ottaa tilaa toipumiselle ja palautumiselle.

Entä sitten stressi! Mahtaakohan tässä ajassa ollakaan ihmistä, joka ei jonkinlaisesta stressistä kärsisi? Stressiä on monenlaista ja sopiva määrä positiivista stressiä kuuluukin elämään. Mutta… mikäli toistuvasti koet työssäsi pahaa oloa, päänsärkyä, mielen apeutta ja puhut jo ehkä negatiivisesti työstäsi tai työkavereistasi, kannattaa miettiä olisiko mahdollista muuttaa jotenkin työnkuvaasi tai että olisiko ehkä aika jopa vaihtaa työpaikkaa.

Myös ihmissuhteissa kannattaa vaalia voimaannuttavia suhteita. Ole kiitollinen – anna ja saa. Pitkään jatkunut huono stressi johtaa vääjäämättä hiljaiseen krooniseen tulehdukseen ja myöhemmin sairastumisiin.

Mikäli arvelet, että sinulla saattaisi olla hiljaista tulehdusta elimistössäsi ja tarvitset sen nujertamiseksi apua, ota rohkeasti yhteyttä! Voimme auttaa sinua – ja teemme sen lämmöllä ja sydämellä!


Eija Laine  |  FLT Ravintovalmentaja®