Tunnistatko nämä terveyteesi vaikuttavat tekijät?

Kaikki vaikuttaa kaikkeen myös terveydessä ja hyvinvoinnissa. Ihminen on fyysis-psyykkinen kokonaisuus, joten parhaat tulokset suoliston vaivojen hoitoon, jaksamisen parantamiseen tai mihin vain terveysongelmaan saa aina kokonaisuuden huomioimalla. Mutta mitä kokonaisuuden huomioiminen oikeastaan tarkoittaa? Entä mikä on ruokavalion rooli?

Aloita hahmottamalla asiat, joista hyvinvointisi rakentuu

Funktionaalisen lääketieteen piirissä lähdetään liikkeelle mallista, jossa tärkeimmät terveyteen liittyvät osa-alueet huomioidaan ja mietitään niiden välisiä syy-yhteyksiä. Näin voidaan puuttua terveysongelmien taustalla oleviin syihin.

Terveydestä kertovat monet tekijät, kuten suoliston vointi, päivittäinen energiataso, stressin määrä, liikunnan määrä, unen laatu ja palautuminen, kuinka usein sairastuu, sekä henkinen hyvinvointi. Myös pitkän ajan ruokavalio ja vitamiinien, hivenaineiden ja antioksidanttien tasot elimistössä vaikuttavat nykyiseen terveydentilaan.

Suoliston mikrobikanta vaikuttaa koko kehon ja mielen hyvinvointiin. Siksi suolistoa kannattaa aina hoitaa täysipainoisella ravinnolla ja puuttua suoliston oireiluun.

Asioiden kirjaaminen auttaa, sillä siten näkee helpommin myös niiden väliset yhteydet. Näin tehdään myös FLT ravintovalmennuksessa. Voit itsekin kartoittaa terveyteesi vaikuttavia tekijöitä. Useimmilla meistä on monia kohtia, jotka vaativat huomiota.

Ruokavaliosi on terveytesi tukijalka joka tilanteessa

Jokainen haarukallinen voi olla askel kohti terveyttä ja hyvää oloa – suurin piirtein näin toteaa lääkäri Mark Hyman, eräs funktionaalisen lääketieteen pioneereista ja konkareista. Ravinnosta saadaan rakennusaineet solujen uudistumiseen ja suoliston mikrobikannan tukemiseen. Ruokavalio voi olla hyvinkin yksilöllinen, sillä olemme ihanan erilaisia. Se, mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi niin hyvin toiselle. Jotkut kukoistavat vegaaniruokavaliolla, toinen taas kuihtuu. Jollekin sopii ketoruokavalio parhaiten, toinen tarvitsee hieman hiilihydraatteja voidakseen hyvin. Kannattaa kuulostella kehon viisaita viestejä.

On kuitenkin joitain ehtoja, jotka jokaisen ruokavalion pitää täyttää, jotta se olisi terveellinen. Suomalaisilla on tutkimustenkin mukaan puutteita esimerkiksi kuitujen saannissa, kasvisten riittävyydessä, hyvien rasvojen saannissa ja monissa vitamiinien ja hivenaineiden saannissa.

Lisää ruokavalioosi paljon erivärisiä kasviksia, runsaasti marjoja ja kylmäpuristettuja öljyjä, sekä vältä teollisesti voimakkaasti prosessoituja tuotteita ja sokeria. Näillä pääset jo pitkälle ruokavaliosi muokkaamisessa terveellisemmäksi.

Ruokavalio hoitokeinona

Ruokavalio pitää myös sopeuttaa terveystilanteeseen. On monia ruoka-aineita, joista voi olla haittaa, jos on esimerkiksi suolisto-oireita, suolistosairaus, iho-ongelmia, migreeniä, nivelrikko tai autoimmuunisairaus. Erilaiset suoliston ongelmat tai suolistosairaudet vaativat erilaisia ruokavalioita, sekä yksilöllistä arviointia.

FLT ravintovalmentajien ammattitaitoa on valita yksilöllisesti sopivat ruoka-aineet erilaisiin tilanteisiin. Ruokavalion yksilöllinen koostaminen ei kuitenkaan tarkoita vain välttämislistaa, vaan ruokavalioon myös lisätään paljon tervehdyttäviä ruoka-aineita.

Olemme Sinua varten, kun haluat rinnallesi kulkijan kohti optimaalista terveyttä ja hyvää oloa. Olet lämpimästi tervetullut ravintovalmennukseen löytämään kanssamme terveyden avaimet.

Annika Havaste | FLT Ravintovalmentaja®