Aika valmistautua siitepölykauteen luonnollisin konstein

Athsii! Saako luonnon puhkeaminen kukkaan sinut aivastelemaan?

Siitepölyoireiden pohtiminen talvipakkasten keskellä voi tuntua kaukaiselta, mutta nyt on oikea hetki aloittaa valmistautuminen luonnonmukaisin konstein.

20 % suomalaisista kärsii siitepölyallergiasta. Lepän, koivun, heinien ja pujon kukinnoista ilmaan irtoava siitepöly kulkeutuu nenään ja keuhkoihin aiheuttaen allergiaoireita – aivastelua, nenän tukkoisuutta ja vuotamista, silmien punoitusta ja kutinaa. Toisia oireet kiusaavat kuukausikaupalla, varhaisesta keväästä aina elokuulle asti.

Allergiassa elimistö reagoi liian voimakkaasti tavallisesti vaarattomaan aineeseen, kuten siitepölyyn. Elimistö muodostaa vasta-ainereaktion ja vapauttaa välittäjäaineita. Allergialääkkein pyritään estämään välittäjäaine histamiinin toimintaa. Aina lääkkeetkään eivät poista oireita täysin. Jos allergialääkkeet väsyttävät, kannattaa kokeilla, toisivatko luontaistuotteet avun allergisiin oireisiin ilman haittavaikutuksia. Esimerkiksi nenähuuhtelukannu on toimiva apukeino huuhtelemaan allergeenit pois nenän limakalvoilta.

Kuten useimpiin sairauksiin, myös siitepölyallergiaan liittyy tulehdus. Ärtyneet limakalvot herkistävät edelleen poskiontelotulehduksille ja muille ylähengitystieinfektioille. Jokainen altistuu jossain määrin hapetusstressiä aiheuttaville tekijöille, kuten tulehdus, saasteet, kemikaalit, tupakan savu tai liiallinen liikunta. Olennaista onkin, että keholla on riittävästi ravinteita suojautua vapailta radikaaleilta ja tasapainottaa vastustuskykyä. Tässä ruokavalio ja suoliston kunto ovat olennaisessa roolissa.

FLT Ravintovalmennuksessa siitepölyallergian oireiden helpottamiseksi huomioidaan:

  • tulehdusreaktion sammuttaminen
  • poskiontelotulehduksen ja muiden ylähengitystieinfektioiden ehkäiseminen
  • hapetusstressiltä suojautuminen
  • ruokavalio
  • ristiallergia
  • luonnon omat antihistamiinit sekä hyödylliset ravintolisät
  • stressi ja elämäntavat

Jos haluat nauttia keväästä aivastelematta, varaa aika FLT Ravintovalmentajalle®, niin katsotaan sinulle kokonaisvaltaisesti yksilöllinen hoito-ohjelma kuntoon ennen siitepölykautta.

Tiina Hulkkonen | FLT Ravintovalmentaja®