Kuormita ruoansulatustasi lempeämmin

Perinteinen arki- ja markettiruokamme on välillä huomattavan raskasta ruoansulatuksellemme, siitä huolimatta, että luonnollinen ruoka taas on maineeltaan voimakasta ja tuhtia. Ylikuormittuneen ruoansulatuksen oireet vaihtelevat kovasti, eikä kaikilla edes ilmene itse ruoansulatuskanavan epämukavia tuntemuksia. Vajaus energiasta, ravintoaineista ja hivenaineista johtaa kuitenkin moniin oireisiin ja sairauksiin, joista toipuminen saattaakin vaatia jo ammattilaisen apua.

Väsymys ja energiattomuus, raudanpuute- ja muut anemiat ja ruoansulatuksen häiriöt ovat kotiutuneet monen suomalaisen kotiin asustelemaan ja kuormittamaan arkea. Monimutkainen ja pitkään kehittynyt tila on purettavissa, mutta ei oirevaiheessa enää yksittäisillä ravintolisillä, lääkkeillä tai muulla oirekeskeisellä hoidolla.

Miksi helliä ruoansulatusta?

Ruoansulatus on avain koko kehoon, sillä ruoan ainesosien päätyminen elimistölle käytettävään muotoon on täysin ruoansulatuskanavan toiminnan armoilla. Se muuttaa monimutkaisen ja hyvin monivaiheisen prosessin kautta syömämme ruoan pienen pieniksi hippusiksi keholle käytettävään muotoon. Lisäksi bakteerikantamme käyttää noita samoja hippusia ravintonaan ja valmistaa niistä meille tarvitsemiamme aineita, kuten elintärkeitä lyhytketjuisia rasvahappoja ja vaikkapa K-vitamiinia. Rauta on ensimmäisiä asioita, joita emme saa kehon käyttöön, kun ruoansulatus on heikentynyt. Kyse ei siis läheskään aina ole pelkästään siitä, onko puute syömässämme ruoassa.

Kun pystymme antamaan ruoansulatukselle sen kapasiteettia vastaavaa ruokaa, ruoansulatuskanavan eheytyminen alkaa tapahtua. Silloin voidaan saada pysyviä muutoksia erilaisiin pitkäaikaisiin puutoksiin ja oireisiin.

Miten kevennän ruoansulatuselimistöni kuormaa?

Helposti sulava ruoka on yksinkertainen apu keholle. Arkiruoan koostamisella ja valmistustavalla pystymme jo vaikuttamaan paljon ruoansulatuselimistön kuormitustasoon. Stressaava ruokahetki on ehdottomasti suurin noidankehä, mutta myös ruokatottumuksissamme on paljon muutettavaa. Yksi perussääntö on se, että luonnollinen ruoka on aina yksinkertaista ja lähellä alkuperäistä muotoaan.

HELPOSTI SULAVAN ATERIAN PERUSELEMENTTEJÄ:

 • Syö viljat/peruna ja liha erillään toisistaan
 • Syö yhdellä aterialla vain muutamia raaka-aineita kerrallaan
 • Yrtit (ja mausteet) aktivoivat voimakkaasti ruoansulatusta
 • Juo neste erillään aterioista
 • Älä syö ähkytunteeseen asti
 • Ihminen on luotu syömään sesonkiluontoisesti lähiseutunsa lihaa, kalaa, kasvikunnan tuotteita, marjoja ja yrttejä
 • Minimoi korkeahiilihydraattiset viljat, lisäaineet, prosessoidut ja monimutkaiset sekä synteettiset ainesosat
 • Syö ruokaa, jonka antama energia riittää useammaksi tunniksi – Pidä ”yöpaasto” 12–16 h ja aterioiden välillä 3–4 h
 • Keskity syömiseen – läsnäolohetki

ERITYISEN HELPOSTI SULAVAA RUOKAA:

 • Hitaasti kypsytetyt, pitkään haudutetut ruoat ja ylipäätään kypsennetty liha ja kasvikset
 • Lihasta etenkin kala ja kananmuna, kana ja kalkkuna (vaalea liha), jauheliha ja riista aktivoivat tavallisesti teollista lihaa paremmin ruoansulatusta
 • Smoothiet ja sosekeitot sekä juures- ja vihermehut
 • Liotetut siemenet (> 2 h) ja pähkinät (> 4 h) – pienissä siemenissä myös murskaus
 • Haudutetut puurot

Isojen puutos- ja epätasapainotilojen kohdalla tarvitaan tavallisesti soveltamista yllä mainituista, jotta suolisto saadaan rauhoittumaan kunnolla ja bakteerikanta tasapainottumaan. Ja rauhoitusruokavalion tulosten myötä vasta päästään syömään sitä luonnollisesti ruoansulatusta aktivoivaa ruokaa, kuten eri lajikkeita, tuhdimpaa lihaa, raakaruokaa ja vahvojakin kasviksia.

Helli suolistoasi ja voi hyvin – Varaa aikasi sinun ruoansulatuksesi kunnostukseen jo tänään.

Marianne Tynkkynen | FLT Ravintovalmentaja®