Insuliiniresistenssi – koko kansan vitsaus?

Maksalla on monia tärkeitä tehtäviä liittyen aineenvaihduntaan, elimistön vastustuskykyyn, kudosten uusiutumiseen ja veren hyytymiseen. Maksan tehtävänä on suodattaa suolistosta tulevasta verestä haitalliset aineet. Maksa myös tuottaa veren valkuaisaineet, varastoi verta ja energiaa.

Insuliinin tehtävä on alentaa verensokeria lisäämällä sokerin (eli glukoosin) pääsyä lihassoluihin ja edistämällä sokerin varastoitumista maksaan ja lihaksiin. Insuliiniresistenssissä haima tuottaa insuliinia verenkiertoon, mutta se ei enää vaikuta riittävän tehokkaasti elimistön kudoksiin. Tällöin sokeri, jonka pitäisi päästä kudokseen, jääkin verenkiertoon ja verensokeri nousee haitallisen korkeaksi.

Tästä seuraa myös se, että maksa alkaa toimia hallitsemattomana sokeritehtaana. Insuliiniresistenssi onkin keskeinen tekijä tyypin 2 diabeteksen, lihavuuden, verenpainetaudin sekä sydän- ja verisuonitautien synnyssä. Maksa on myös vaarassa rasvoittua insuliiniresistenteillä henkilöillä.

Insuliiniresistenssi näkyy myös aivoissa. Suomalaisen tutkimuksen mukaan insuliiniresistenssi voi johtaa erityisesti naisilla muistin ja kognitiivisten mielentaitojen heikentymiseen. Kielellisten taitojen heikentyminen naisilla liitetään aivojen valkean aineen muutoksiin. Valkean aineen muutokset on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty mm. Alzheimerin taudin syntyyn.

Insuliiniresistenssi on maailmanlaajuinen ja koko ajan kasvava ongelma, jonka taustalla on sekä elämäntavoista johtuvia että perinnöllisiä riskitekijöitä. Perinnöllisten tekijöiden määrä ei kuitenkaan ole vuosien saatossa lisääntynyt, mutta yhä yleistyvien huonojen elintapojen kanssa geneettiset tekijät lisäävät insuliiniresistenssin alttiutta.

Maksan terveyden edistäminen ja maksasairauksien ennaltaehkäisy ovat pitkälti elintapojen varassa. Pienetkin muutokset terveellisempää kokonaisuutta kohti merkitsevät pitkässä juoksussa paljon. Insuliiniresistenssin hoidossa onkin hyvä rajoittaa rasvan määrää ruokavaliossa. Runsaan alkoholin käytön lisäksi myös päivittäiset suuret määrät nopeita hiilihydraatteja rasvoittaa maksaa.

Urheilu, etenkin aerobinen liikunta kerran päivässä saa aikaan edullisia vaikutuksia veren rasva-aineenvaihduntaan ja sitä kautta insuliiniresistenssiin. Liian nopea painonpudotus voi aiheuttaa maksan rasvoittumista ennestään lihavuuden vuoksi rasvamaksasta kärsivillä. Maltillinen painonpudotustahti on noin puoli kiloa viikossa, jolloin maksa ehtii mukaan painonpudotuksen aineenvaihduntaan.

FLT Ravintovalmentajat osaavat tarvittaessa ohjata sinua elämäntapojen muutoksessa, sairauksien ennaltaehkäisyssä ja elimistön epätasapainotilojen korjaamisessa.

Elisa Pajulammi | FLT Ravintovalmentaja®