Mitä on hiljainen tulehdus?

Olet varmastikin kuullut puhuttavan hiljaisesta tulehduksesta. Tulehduksesta, joka tavallisesti on kehossa jo paljon ennen varsinaisia sairauksia. Tämä tulehdus on myös mitattavissa, vaikka se ei näy esimerkiksi tavallisessa CRP-arvossa. Tässä vaiheessa usein lääkäri toteaa sinun olevan vielä terve, mutta itse koet kaikkea muuta ja tiedät, ettei kaikki ole kohdallaan. Voit huonosti, sinulla on epämääräisiä oireita ja apua ei tahdo löytyä.

Sekä huonovointinen suolisto että hiljainen tulehdus liittyvät moniin sairauksiin. Molemmat ovat esiasteita, joita hoitamattomina seuraavat ”tyhjästä ilmestyneet” oireet tai itse sairaudet ja diagnoosit.
Hiljainen eli krooninen tulehdus syntyy, kun elimistö ei kykene sammuttamaan kehossa jyllääviä ”perustulehduksia”.

Tulehduksen tarkoitus on parantaa

Biokemiallisella tasolla hiljaisessa tulehduksessa ihmiselle välttämätön tulehdusreaktio alkaa normaalisti, mutta elimistöllä ei ole resursseja sammuttaa tulehdusprosessia uhan mentyä ohitse. Tällöin hyvää tarkoittava tulehdus “jää päälle”.

Tulehduksen tarkoitus kehossa on saavuttaa tasapaino, vieraiden ja elimistölle haitallisten partikkeleiden eliminointi sekä niin kutsuttujen tulehduksen jätteiden siivoaminen. Tulehduksen alkaminen ja päättyminen tarvitsevat monimutkaisia reaktiosarjoja ja erilaisia tulehduksen välittäjäaineita, kuten sytokiineja, eikosanoideja ja histamiinia. Näiden avulla keho paranee tulehdusreaktiolla esimerkiksi flunssaviruksesta tai vaikkapa ruhjeesta.

Päälle jääneessä kroonisessa matala-asteisessa tulehduksessa elimistöstä on jo mitattavissa erilaisia tulehduksen merkkiaineita, markkereita. Tulehdus ei aina tunnu eikä näy ulospäin, mikä tekeekin siitä vaikeasti huomattavan. Siitä huolimatta tuo yliampuva tulehdusreaktio kuluttaa elimistöä sisältäpäin ympäri vuorokauden.

Hiljainen tulehdus tulee tunnistaa ja hoitaa

Krooniseksi muuttunut tulehdus ei tavallisesti poistu sattumalta, vaan johtaa pikkuhiljaa yhä pahempaan tilanteeseen kehossa ja lopulta oireiden kautta sairauksiin. Uusien oireiden, kuten kivun, kohdalla on hyvä tiedostaa, että jotain on tehtävä. Myös oireita helpottavissa lääkkeissä saattaa piillä itse pääsyytä pahentava kierre. Kiireisellä kliinisellä vastaanotolla saatu oirekeskeinen lääkehoito (joka ei pureudu ongelman juurisyihin) kannattaa ainoana hoitomuotona unohtaa ja keskittyä kokonaisuuteen mahdollisen lääkitystarpeen ohella.

Kehon matala-asteisesta tulehduksesta kertovat meille kaikille tutut laboratoriotulokset jo viitearvojen sisäpuolella. Rasva-arvot eivät ole enää tasapainossa, verensokeritasot (HbA1c) lähenevät enemmän ylä- kuin alarajaa ja herkkä CRP (Hs-CRP) on koholla. Ja valitettavasti läheskään jokainen terveydenhuollon ammattilainen ei osaa tai ehdi tulkita näitä laboratorioarvoja sinulle, vaan niihin puututaan vasta, kun viitearvot ylittyvät, sairaus on puhjennut tai lääkityksen saa määrätä. Tosin silloinkin aletaan tavallisesti hoitamaan lääkekeskeisesti oireitasi, eikä niiden aiheuttajia.

Voinnissa hiljaine

n tulehdus näkyy hyvin erilaisina oireina eri ihmisillä. Oireita voivat olla esimerkiksi jatkuva väsymys, verensokerien heittely, mielialan lasku, lihominen, liikunnasta palautumattomuus, hengästyminen pienistä asioista, nivelsäryt, jatkuvasti ärtynyt mieli ja univaikeudet.

Kuinka hoitaa hiljaista tulehdusta ja välttyä itse vakavilta sairauksilta?

Hiljaisen tulehduksen ennaltaehkäisijöinä ja vaimentajina toimivat terveyden perussäännöt eli tasapainoinen elämäntapa: ravinnetiheän ruoan säännöllinen syöminen, riittävä liikkuminen, palauttava uni ja stressinhallinta.

Aina tämä ei kuitenkaan riitä, kun tulehdus on jo edennyt kroonistuneisiin oireisiin asti. Silloin lääkärillä kannattaa käydä sulkemassa pois mahdolliset sairaudet, mutta on tarpeellista hakeutua myös kokonaisvaltaisesti terveyttä hoitaville ammattilaisille, joilla koulutukseen kuuluu hiljainen tulehdus ja sen hoito.

Koululääketieteeseen Suomessa ei valitettavasti kuulu, ainakaan vielä, tämän osa-alueen ymmärrys ja hoito. Antioksidanttiklinikat ja funktionaalisen lääketieteen ammattilaiset ovat erikoistuneet näkemään erilaisten oireiden ja sairauksien juurisyitä ja hoitamaan niitä.

Hiljainen tulehdus syntyy helposti etenkin perussairauksia omaaville ja toipilaille, ikääntyneille ja heikon immuniteetin kantajille, heikossa ravitsemustilassa oleville, sekä mm. runsaalle alkoholille, tupakalle tai muulle myrkylle altistuville.

FLT Ravintovalmentaja® voi tarvittaessa auttaa sinua tässäkin asiassa. Kehosi on ainoa kotisi, joten pidetään siitä huolta. <3

Marianne Tynkkynen | FLT Ravintovalmentaja®