Lisää virkeyttä ja peittoa makeanhimo

Romahduttiko iltapäiväväsymys jälleen kerran työvireesi? Jos näin on käynyt, kannattaa muistella, mitä tuli syötyä lounaaksi. Jos söit hiilihydraattipitoisen annoksen ja päätit sen maitokahvilla ja suklaalla, lähti verensokerisi vuoristoradalle, jonka seurauksena iltapäivän uuvahdus on lähes taattu. Samalla maksasi ja rasvasolusi alkoivat tehtailla rasvaa vyötäröllesi. Jos taas valitsit lounaaksi ison annoksen salaattia öljykastikkeella sekä ruokaa, jossa ei ollut liiaksi hiilihydraattipitoisia lisukkeita, verensokerisi nousi maltillisesti ja virkeyttä riitti iltapäivälläkin.

Tasainen verensokeri on helppo keino, jolla saat virkeyttä. Sen lisäksi verensokerin tasoittaminen hoitaa aivojen terveyttä ja edistää hormonitasapainoa ja estää lisäkilojen kertymisen vyötärölle.

Tasainen verensokeri on myös yksi tärkeimmistä keinoista estää hiljainen tulehdus. Hiljaisen, matala-asteisen tulehduksen on todettu olevan lähes kaikkien sairauksien taustatekijä, puhutaan sitten ylipainosta, diabeteksesta, astmasta, hormonitoiminnan ongelmista, ihosairauksista, aivosairauksista tai jopa syövästä. Onneksi verensokerin tasoittaminen on helppoa ja tuo mukanaan vielä muitakin hyötyjä kuin kaukaisilta tuntuvat terveyshyödyt. Myös henkilö, jonka verensokeri ei ole pysyvästi koholla (alkava diabetes), hyötyy verensokerinsa tarkkailusta.

Makeanhimon kierre

Verensokerin nousu aiheuttaa aina insuliinihormonin tuottoa, sillä sitä tarvitaan viemään sokeriksi muuttunut hiilihydraatti verenkierrosta solujen käyttöön, jolloin siitä muokataan energiaa. Kun hiilihydraattia syödään kerralla paljon, tuotetaan myös paljon insuliinia. Insuliini varastoi ylimääräisen energian rasvasoluihin rasvaksi, kun lihasten ja maksan pienet varastotilat ovat jo täynnä. Näin voi lihoa, vaikka energiansaanti ei olisi liiallista.

Kun verensokeri nousee voimakkaasti, se myös laskee nopeasti – juuri insuliinin suuren määrän takia. Tästä voi aiheutua voimakasta väsymystä. Samalla alkaa yleensä tehdä mieli jotain syötävää, koska kehon ruokahalua säätävät hormonit viestittävät haluavansa nopeasti verensokerin ylös. Näin tulee helposti syötyä liikaa makeita herkkuja tai leipää. Tämä taas nostaa verensokerin – ja kierre on valmis. Liika makean syönti kasvattaa suolistoon sokerista eläviä bakteerikantoja ja hiivoja, jotka pystyvät myös viestittämään omasta makeanhimostaan ”isännälle”, joka kokee tämän makean mielitekona. Näin suolistokin liittyy makeanhimon syntymiseen.

Aivot teräviksi

Makeanhimosta voi päästä järkevöittämällä ruokavaliotaan eli tasoittamalla verensokerin ja syömällä ravintorikasta, monipuolista ja kasvispainotteista ruokaa.

Nyrkkisääntö verensokerin tasoittamiseen on kolmivaiheinen:

1. Vähennä hiilihydraattien lähteitä, varsinkin niin sanottuja nopeita hiilihydraatteja, erityisesti vehnäleipää, vehnäpastaa, isoja määriä perunaa ja sokerisia ruoka-aineita. Voit korvata ne kasviksilla ja palkokasveilla.
2. Lisää hyviä, kylmäpuristettuja öljyjä sekä pähkinöitä ruokavalioosi. Niistä saat kylläisyyttä, sekä terveellisiä antioksidantteja ja samalla ne tasoittavat aterian verensokerivaikutusta.
3. Syö tasaisin väliajoin ja pidä kiinni aamiaisesta ja lounaasta. Kun syöt kunnollisen aterian päivällä, vältät liiallisen syömisen illalla.

Ateria on hyvä aloittaa salaatilla, sillä se hidastaa mahalaukun tyhjenemistä ja verensokerin nousua. Salaattiin kannattaa laittaa öljyä, sekä jos mahdollista, myös siemeniä tai pähkinöitä, sillä rasva ja kuidut hidastavat mahalaukun tyhjenemistä. Salaattiin on hyvä lorauttaa myös hieman viinietikkaa, mutta ei paksua ja sokerista balsamiviinietikkaa. Aterian päätteeksi sopii sokeriton marjajälkiruoka, sillä marjojen liukenevat kuidut tasaavat verensokerin nousua.

Lisää tähän reseptiin vielä runsaasti salaattia, juureksia, kaalikasveja ja marjoja, niin olet oikealla tiellä kohti virkeää iltapäivää ja teräviä aivoja.

Jos tarvitset apua ruokavalion kanssa, niin FLT Ravintovalmentaja® on aina valmiina auttamaan sinua.

Annika Havaste | FLT Ravintovalmentaja®