Mitä miehille kuuluu?

Naisten lehdet ovat pullollaan juttuja naisten terveydestä ja vinkkejä naisten hyvinvointiin liittyen. Mutta näin isäinpäivän kynnyksellä voisi kyllä kirjoittaa miehillekin ihan miesten hyvinvoinnista. Stereotyyppinen mies tulee työpäivän jälkeen kotiin ja rojahtaa sohvalle lehteä lukemaan. Mitä tässä tapahtuu oikeasti hormonien kannalta?

Oma kiinnostukseni ravintoasioihin aikanaan lähti juuri kysymyksestä ”Miten miehet pärjäävät miehinä, kun maailma on pullollaan estrogeenia?” Vesistöissä on estrogeenia. Sveitsissä jo puhdistetaan vesiä näistä estrogeenilääkejäämistä, Ruotsi myös harkitsee tätä ja Suomessa tutkitaan asiaa… Lääkejäämiä ei todellakaan automaattisesti puhdisteta vesistöistä.

Vesistöjen lisäksi meidät ympäröidään ja meille tarjoillaan ksenoestrogeeneja lähes kaikkialla. Ksenoestrogeenit ovat hormonihäiritsijöitä, jotka käyttäytyvät elimistössä estrogeenin eli naishormonin tavoin. Näitä on tavattu muun muassa hampurilaisissa, muovipulloissa, säilykepurkeissa ja niin edelleen. On totta, että määrät ovat yksittäisissä tuotteissa pieniä, mutta mitä ne tekevätkään meidän elimistössämme? Ja entäs jos näitä ”pieniä” lähteitä on useita. Kuinka moni mies haluaisi ylipäätään yhtään ylimääräistä naishormonia kehoonsa?

Entäpä insuliini. Kuten lähes kaikki kehonrakentajat tietävät, insuliini on anabolinen hormoni – se rakentaa lihasta ja muita kudoksia. Kuitenkin se voi kääntyä meitä vastaan. Jos ruokavalio on täynnä sokeria ja nopeita hiilihydraatteja, jatkuvasti koholla oleva insuliini saa elimistön stressitilaan. Elimistö alkaa tällöin tuottaa kortisolia. Kun kortisoli on jatkuvasti koholla, se nostaa jälleen verensokeria, mikä taas stimuloi insuliinin erityksen. Näin oravanpyörä on valmis. Ja uskokaa pois miehet, koholla oleva kortisoli laskee testosteronitasoja.

Eli mitä sitten olisi tehtävissä? Hormonien välille on haettava tasapainoa. Sokerikoukut pitää saada pois. Proteiinia, kuitua ja öljyä lautaselle! Sekä kasviksia. Säännölliset ateriat ja vettä aterioiden välille. Siinä hyvät lähtökohdat.

On myös tutkittu, että miehillä jotka nukkuvat hyvin, on enemmän testosteronia elimistössä. Uni on siis hyvin tärkeää!

Samoin oma aika on miehille erityisen oleellista. Naiset rakkaat – miehet tarvitsevat omaa aikaa stressihormonien laskemiseen ja testosteronitasojen nostoon. Treenit, kaverit, ”tekeminen”…
Tästä päästäänkin jälleen siihen stereotyyppiseen mieheen siellä sohvalla. Mies nostaakin omassa ”kuplassaan” testosteronitasoja työpäivän jälkeen.

Vinkkinä miehille: Jos haluat välttää perheriidan ja pitää omat hormonitasosi kunnossa, niin anna naisellesi töistä tullessasi hieman huomiota. Kuuntele (ei tarvitse ratkoa ongelmia – pelkkä kuuntelu riittää), tuo välillä kukkia tai halaa ohikulkiessa. Tämä saa naisen mielihyvähormonit nousemaan ja sen jälkeen saat olla rauhassa siellä sohvalla. Ja nainen on myös tyytyväinen.

Sydänlämpöistä isäinpäivää!

❤️:lla Sanna

Miesten TOP 5 -vinkit:

1. Kurpitsansiemenissä on runsaasti sinkkiä. Sinkki auttaa testosteronitasojen nostamisessa.
2. Nuku riittävästi.
3. Syö hyviä rasvoja. Lorauta kunnolla kylmäpuristettua oliiviöljyä aterialle.
4. Vältä sokeria arjessa. Hankkiudu eroon sokerikoukusta!
5. Ota D-vitamiini, monivitamiini ja omega-3-rasvahappoja sisältävä vahva kalaöljy käyttöösi. Voit ottaa myös kuuriluontoisesti sinkkiä ravintolisänä

Jos ruokavalio ja hyvinvointi mietityttää ja kaipaat lisää liikennemerkkejä hyvinvoinnillesi, voit aina ottaa yhteyttä FLT Ravintovalmentajaan!


Sanna Laakkonen  |  FLT Ravintovalmentaja®